Quantcast
Channel: TV 2 Blogg
Viewing all 1352 articles
Browse latest View live

Tid for hjelp!

$
0
0

I kveld skrives det historie, videodømming tas i bruk i England for første gang i en tellende match, FA cup-møtet mellom  Brighton og Crystal Palace. Også i onsdagens ligacup-semi på Wembley mellom Arsenal og Chelsea skal VAR (video assistant referee) testes. Ved sesongslutt skal PL bestemme om systemet skal innføres også i ligaen. I en sport såpass konservativ som fotball er dette spennende tider! Men er VAR det endelige svar?

Dommerne i England er under et kolossalt press, og de gjør feil. Ikke mange (96% treff, mener dommersjef Mike Riley), men noen grove og avgjørende. Det er uholdbart i dagens profesjonelle og pengedrevne fotball. WBA fikk et håpløst straffespark mot Arsenal, Llorrente var offside da han scoret mot Swansea, Mike Dean overså et frispark til West Ham like før Tottenham utliknet til 1-1, og minst to straffespark til Spurs i samme kamp.

KLAR OFFSIDE: Fernando Llorentes ledermål for Tottenham mot Swansea i forrige uke var av det kontroversielle slaget. Foto: Skjermdump fra TV 2 Sport Premium. Klikk på bildet for å se situasjonen.

Var det bedre før?

Feil har vi alltid levd med, jeg var selv til stede på Stamford Bridge i 2014 da Andre Marriner tok feil av Kieran Gibbs og Alex Oxlade-Chamberlain og viste ut gal spiller. Det har vært en aksept for at dommeren er menneskelig, og at mennesker gjør feil. Den aksepten er i ferd med å forsvinne.

Personlig har jeg vært skeptisk til VAR av flere grunner. Den viktigste er at med unntak av offside, vil alle avgjørelser ha et element av skjønn. Dermed vil en avgjørelse som tas etter stopp i spillet og en 30 sekunders pause ikke nødvendigvis være “riktig” i alles øyne. Tidligere dommere som Graham Poll, Mark Halsey og Mark Clattenburg er flittig brukt i diverse medier, og de har ofte veldig sprikende vurderinger av straffe-situasjoner, gule/røde kort osv, selv om de har sett situasjonene gjentatte ganger fra utallige vinkler.

Et annet dilemma er selvfølgelig hvor mye som skal revurderes. La oss si at VAR godkjenner en scoring som i utgangspunktet blir annulert for offside. Utmerket bruk av systemet. Så viser det seg at forsvarende lag skulle hatt et soleklart frispark i sekundene før scoringen. Skal den situasjonen også revurderes? Hvor skal grensen trekkes? Og så er det jo faren for en oppstykket fotballkamp, med lange avbrekk som dreper tempoet og ødelegger underholdningen. Dessuten elsker jeg den opphetede diskusjonen som oppstår i kjølvannet av kontroversielle dommeravgjørelser!

1642

Den versjonen av VAR som nå ser dagens lys, tar hensyn til disse innvendingene. Fordi det kun skal anvendes i spørsmål rundt mål, straffespark, direkte røde kort eller identifisering av spillere. Det er kun dommeren som bestemmer når situasjoner skal revurderes, gjerne etter råd fra assistentene foran videoskjermene. Og avgjørelsen må tas før spillet settes i gang igjen, det blir altså ikke aktuelt å plutselig ta for seg en scoring fra 1. omgang når kampen går mot slutten. Dessuten ville Wilfried Zahas omstridte straffe i kampen mot Manchester City ikke blitt revurdert av VAR, fordi situasjonen ikke var “opplagt”.

Disse begrensningene har fotballen brukt de siste 18 månedene på å avklare. Og det er vel anvendt tid i mine øyne. Mange vil at hvert lag skal ha et gitt antall muligheter pr match til å utfordre en dommeravgjørelse. Da tror jeg vi beveger oss ut i farlig landskap, og risikerer for store inngrep i dette spillet som fascinerer og engasjerer oss så sterkt.

STRAFFESITUASJON: Crystal Palaces Wilfried Zaha gikk i bakken og fikk straffespark mot Manchester City. Foto: David Klein/Reuters. Klikk på bildet for å lese om kampen.

Dommerne trenger hjelp. Både fordi managere undergraver deres autoritet ved å stille spørsmål ved deres integritet, og fordi spillere altfor ofte forsøker å lure dem. Derfor er tiden inne til å ta i bruk VAR. Mållinje-teknologien var en kjærkommen nyvinning som faktisk også skapte god underholdning ved den grafiske fremstillingen av en uomtvistelig fasit. Ballen var/var ikke inne.

Nå vil dommerens umulige jobb bli litt enklere, samtidig som en rekke kontroversielle situasjoner fremdeles vil skape debatt på pubene etter kampslutt. Målet er å gå fra 96% til 98% korrekte avgjørelser, og fjerne de store skandalene, som offside-mål. Vi kommer fint til å tåle at kampen stoppes en eller to ganger for å gi svar på vanskelige situasjoner som er helt avgjørende for kamputfallet. Dommeren gjør et firkant-tegn for å markere at han vil sjekke noe på skjermen ved sidelinja etter tips fra kolleger i studio. Han har fremdeles siste ord, og kan overprøve sine assistenter. Det går et halvt minutt, og så fortsetter kampen i et annet klima ettersom publikum vil akseptere avgjørelsen som er tatt. Matchen flyter, feilene blir færre, men diskusjonen lever likevel videre . Jeg tror fotballen her har funnet et godt svar på et veldig krevende spørsmål!

Noe av hemmeligheten bak fotballens suksess er at endringene i regelverk har vært ytterst få og forsiktige. Store grep, som tilbakespillsregelen, ble tatt for å øke underholdningsverdien – gi publikum mer fotball – og det har vært en ubetinget suksess. VAR er en revolusjon, men en fredelig sådan. Det håper og tror jeg vil styrke verdens kuleste spill.

Noen land har innført det allerede, og senere denne måneden møtes International FA board (Ifab) for å diskutere videre fremdrift.
Skal det tas i bruk i VM til sommeren?
Skal alle kamper i en runde ha VAR?
Kan det gjennomføres i land uten de store ressursene som f.eks. England besitter?

Mange spørsmål og en lang innkjøring ligger foran oss, men jeg mener tiden er inne for en forsiktig lansering av teknologi som hjelpemiddel for den ensomme mannen med fløyta.

Les også: Fransk spiss etter testkampen i fjor:– Det dreper spillet

[sumo progid=1181002]


Sport på TV 2 Sumo – uke 3

$
0
0

<< Forrige uke

15. januar – 21. januar

Når veiene her i området ikke egner seg for tohjulinger på denne tiden av året tar vi turen til Australia som nok en gang arrangerer Tour Down Under, det største og høyest rangerte sykkelrittet utenfor Europa 🚲 Sendingene går nokså sent, så her er det noe å glede seg til for alle nattmennesker 😴🌙

Allerede mandag denne uken kan du se Manchester United jakte nye poeng mot bunnslitende Stoke ⚽ Bortelaget har kvittet seg med manager Mark Hughes, noe som alltid kan spille positivt inn på et lag i motgang. Det er nok mange United-supportere som biter litt ekstra i neglene før en slik kamp, selv mot et lag under nedrykksstreken.

Vi tilbyr også Tata Steel Chess, Get-ligaen og snowboard i den tredje uken av 2018, så heng med! 👊

Mandag 15. januar:
13.25 Runde 3, Tata Steel Chess på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
20.30 Manchester United – Stoke, Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium

Tirsdag 16. januar:
03.00 Tour Down Under, 1. etappe, sykkel på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
13.25 Runde 4, Tata Steel Chess på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Onsdag 17. januar:
03.30 Tour Down Under, 2. etappe, sykkel på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
13.55 Runde 5, Tata Steel Chess på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
18.50 Sparta – Stavanger Oilers, Get-ligaen på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Få tilgang til TV 2 Sumo her!

Torsdag 18. januar:
03.30 Tour Down Under, 3. etappe, sykkel på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
18.00 Sparta – Stavanger, Get-ligaen på TV 2 Sumo
18.20 Manglerud Star – Stjernen, Get-ligaen på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
18.30 Lørenskog – Vålerenga, Get-ligaen på TV 2 Sumo
18.30 Frisk Asker – Kongsvinger, Get-ligaen på TV 2 Sumo
18.50 Frölunda – Färjestad, SHL på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2
18.50 Växjö – Luleå, SHL på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3
18.50 Djurgården – Brynäs, SHL på TV 2 Sumo

Fredag 19. januar:
03.30 Tour Down Under, 4. etappe, sykkel på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
13.25 Runde 6, Tata Steel Chess på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
13.40 Snowboard: Slopestyle (M/KV), vintersport på TV 2 Sumo
18.50 HV71 – Malmö, SHL på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2

Lørdag 20. januar:
01.40 Tour Down Under, 5. etappe, sykkel på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
TBA: UCI Track World Cup V, Minsk, sykkel på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
12.45 Brighton – Chelsea, Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
13.25 Runde 7, Tata Steel Chess på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
13.40 Snowboard: Halfpipe (M/KV), vintersport på TV 2 Sumo
15.05 Brynäs – Djurgården, SHL på TV 2 Sumo
15.05 Färjestad – Skellefteå, SHL på TV 2 Sumo
15.05 Växjö – Linköping, SHL på TV 2 Sumo
15.30 Burnley – Manchester United, Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
15.50 Premier League: Målshow på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3
16.00 Stavanger – Manglerud Star, Get-ligaen på TV 2 Sumo
16.00 Kongsvinger – Sparta, Get-ligaen på TV 2 Sumo
17.50 Frölunda – Luleå, SHL på TV 2 Sumo
17.50 Karlskrona – Mora, SHL på TV 2 Sumo
17.50 Örebro – Rögle, SHL på TV 2 Sumo
18.00 Manchester City – Newcastle, Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium

Søndag 21. januar:
04.00 Tour Down Under, 6. etappe, sykkel på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
TBA: UCI Track World Cup V, Minsk, sykkel på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
13.25 Runde 8, Tata Steel Chess på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
17.00 Storhamar – Lørenskog, Get-ligaen på TV 2 Sumo
17.00 Vålerenga – Frisk Asker, Get-ligaen på TV 2 Sumo
17.00 Stjernen – Lillehammer, Get-ligaen på TV 2 Sumo
17.00 Southampton – Tottenham, Premier League på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
19.05 Fotballkveld England på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium

devicer

Høydepunkter på MUTV

$
0
0


🔥 HER ER DENNE UKENS UTVALGTE HØYDEPUNKTER PÅ MUTV 🔥  

 

MANDAG:

16.00: When The Floodlights Fade – møte med Gordon Hill, vingen som på midten av 1970-tallet fikk Stretford End til å koke av begeistring

18.00: Adidas ’92 Homecoming – Beckham, Neville-brødrene, Scholes, Giggs og Butt gjenforenes. Dokumentar fra bak kulissene på Old Trafford

19.30: Reserves Live! – Direktesendt U23-oppgjør mot West Ham

22.15: All The Goals – Darren Fletcher

 

TIRSDAG:

16.00: When The Floodlights Fade – Møte med Arnold Mühren, Uniteds første nederlender

16.30: Big Ron’s Big Night  – Den uforglemmelige kvelden da United slo tilbake etter 0-2 fra det første møtet med Diego Maradonas Barcelona

18.00: Lou Macari: My Life – En dokumentar om en av 70-tallets store United-stjerner

19.30: The Paddy Crerand Show – Innringningsprogram, der europacupvinneren fra 1968 svarer på spørsmål og gir sitt syn på alt som skjer på og rundt Old Trafford

20.30: Reserve Highlights – Høydepunkter fra mandagens U23-kamp mot West Ham

 

ONSDAG:

16.00: When The Floodlights Fade – Møte med Garry Birtles, spissen som i 1980 ble hentet fra Nottingham Forest for rekordsummen £1.25 millioner

19.00: MUTV Gold – Bryan Robson – Dokumentar i forbindelse med at det i 2011 var 30 år siden Captain Marvel skrev under for United

20.00: The American Dream: How Football Made It Stateside – Dokumentar om hvordan fotballen og United-interessen har utviklet seg på den andre siden av Atlanteren

21.00: Micki: An Armenian Hero – Eksklusiv dokumentar om et av de mest spennende medlemmene av Uniteds førstelag. Historien om Henrikh Mkhitaryan

23.00: Adidas ’92 Homecoming – Beckham, Neville-brødrene, Scholes, Giggs og Butt gjenforenes. Dokumentar fra bak kulissene på Old Trafford

 

Få tilgang til TV 2 Sumo her!

 

TORSDAG:

16.00: When The Floodlights Fade – Keith Gillespie. Den tidligere United-vingen fikk en fin karriere, men han var hele tiden forfulgt av kontroverser

16.45: All The Goals – Diego Forlán

18.30: All The Goals – Ryan Giggs

20.00: Sole Searching In South America – En gruppe bestående av adidas-fans, deriblant Stone Roses-vokalist Ian Brown, dro til Buenos Aires for å sjekke utvalget i en legendarisk sportsforretning

21.00: MUTV Gold – Bryan Robson – Dokumentar i forbindelse med at det i 2011 var 30 år siden Captain Marvel skrev under for United

 

FREDAG:

15.00, 16.30, 19.00, 21.30 og 23.30: Mourinho’s Press Conference foran mandagens PL-møte med Stoke. (OBS: Høyst usikkert. Tidspunktet for pressekonferansen vil nok avhenge av når United returnerer etter en treningsuke i Dubai)

16.00: When the Floodlights Fade – Det var knyttet store forventninger til unge, lovende Richard Irving, men han slo aldri igjennom. Hva var det egentlig som skjedde?

20.00: Foundation 2017 – En gjennomgang av det fantastiske arbeidet som ble utført a Manchester United Foundation i året som gikk

21.00: Leadership: Sir Alex Ferguson – Den tidligere United-manageren avslører hemmelighetene bak sin suksess

 

LØRDAG:

13.30: All The Goals – Robin van Persie

14.00: When the Floodlights Fade – Det var knyttet store forventninger til unge, lovende Richard Irving, men han slo aldri igjennom. Hva var det egentlig som skjedde?

15.00: Academy Highlights – Høydepunkter fra U18-kampen mot Sunderland

16.00: My Mate: Manchester United – En 48 gammel mann fra Bulgaria bor sammen med sin mor og katten sin, Beckham. Men, det er også noe annet spesielt ved ham – navnet

21.00: Sir Bobby – The Greatest – Spesialdokumentar om Bobby Charltons mer enn 60 år på Old Trafford

 

SØNDAG:

12.00: Green Devils – Best, Keane, Whiteside, McGrath. På rundtur med skuespiller Simon Delaney for å finne hans beste irske United-ellever

13.00: All The Goals – Paul Scholes

16.00: Dennis Viollet: A United Man – Historien om den målfarlige United-angriperen som overlevde München-ulykken

18.00: Celebrity Reds: Usain Bolt – Andy Goldstein i samtale med verdens raskeste mann

19.30: Micki: An Armenian Hero – Eksklusiv dokumentar om et av de mest spennende medlemmene av Uniteds førstelag. Historien om Henrikh Mkhitaryan

22.30: The United Archives – Høydepunkter fra Ligacupfinalen i 2010: United v Aston Villa

devicer

Sesongens hipsterlag

$
0
0

Vi er litt over halvveis ut i Premier League 2017/18 og denne gangen kommer en annerledes utgave av sesongens lag.

Mine tre siste oppstillinger har utelukkende bestått av spillere fra topp seks-lagene. Januar-utgaven er dedikert til de andre lagene.

Her er elleve mann som har overrasket eller imponert meg. Mange av dem bør være aktuelle for større oppgaver i nær framtid.

 

NICK POPE  (BURNLEY)

Jeg hadde hørt navnet, men hadde ingen anelse om hvordan han så ut før han kom inn for en skadet Tom Heaton hjemme mot Crystal Palace i september. Han ga seg selv en perfekt start med et par gode redninger og rent bur. Pope har stoppet 81% av avslutningene mot seg, og topper den statistikken sammen med David de Gea. Nestemann på lista er West Hams Adrián med 73%. I tillegg har Pope plukket soleklart flest innlegg av keeperne i Premier League. Et par feil har det blitt, men alt i alt har han vært glimrende.

JAMAAL LASCELLES (NEWCASTLE)

Det er ikke bare lederegenskaper som gjorde den da 22 år gamle Lascelles til Newcastle-kaptein forrige sesong. Midtstopperen er den soleklart beste defensive spilleren til Rafael Benitez. Han er sterk i duellene, tøff i taklingene, rask og mer enn brukbar med ballen. Foreløpig er tallene til Newcastle uten og med Lascelles forskjellen på nedrykk og ny Premier League-kontrakt. Seks kamper uten ham har gitt ett poeng, mens statistikken med kapteinen er 6-3-7. Lascelles har scoret to mål, begge matchvinnermål, mot tabellrivalene Swansea og Stoke.

Jamaal Lascelles ble matchvinner hjemme mot Stoke. (Foto: Scanpix)

JAMES TARKOWSKI (BURNLEY)

Mer Burnley. Keeper Pope har erstattet Heaton mesterlig, og Tarkowski har tettet hullet etter Michael Keane, som ble solgt til Everton i sommer. Midlene han bruker er 1) muskler 2) evnen til å posisjonere seg riktig og 3) å få ballen så langt vekk fra eget mål som mulig. Dermed har han vært veldig viktig for Burnleys sensasjonelt gode høstsesong. Det var veldig synlig at han manglet (var suspendert) i Harry Kanes hat-trick-show på Turf Moor lille julaften.

HARRY MAGUIRE (LEICESTER)

Premier League-utgaven av The Mountain fra Game of Thrones. En koloss av en mann, som estetisk skiller seg veldig fra den moderne overtatoverte fotballspilleren med bleket hår og diamanter på skoene. De snaue 13 millionene pund Leicester betalte Hull for Maguire viser seg å være småpenger for en såpass god spiller. For ikke bare er han veldig duellsterk – han har en silkemyk teknikk, som passer ypperlig til Claude Puels mer ballbesittende spillestil. To scoringer har det også blitt, det hittil siste utlikningsmålet på overtid mot Manchester United. I høst ble han landslagsspiller, og i skrivende stund er han høyaktuell for en startplass i VM.

Maguire (t.v.) spilte samfulle 90 minutter både mot Tyskland og Brasil. England holdt nullen i begge kampene. (Foto: Scanpix)

RIYAD MAHREZ (LEICESTER)

For fjerde gang på rad er Mahrez ett av de heteste objektene på overgangsmarkedet. Det hadde han ikke vært med formen han viste i august og september. Mange gir managerbyttet og ny sveis æren, men faktum er at Mahrez begynte å herje før han fikk ny trener og hårfarge. Midt i oktober våknet han til live, og siden har han vært på sitt aller beste. Nå funker fintene, pasningene går fram og skuddene sitter i hjørnet. Jeg tror hans veldig varierende formkurve gjør toppklubbene skeptiske. La oss heller håpe han fortsetter sin fine form for Leicester ut sesongen.

ABDOULAYE DOUCOURÉ (WATFORD)

Nok en gang har Watford vært strålende og fryktelige. Til nå har midtbanemaskinen Doucouré vært deres mest stabile spiller. Franskmannen har en stor arbeidskapasitet og dekker nærmest hele banen. I tillegg er han veldig mye involvert i det offensive. Når vi tar vekk spillere fra topp seks-lagene er Doucouré den sentrale midtbanespilleren med klart flest pasninger, avslutninger og mål. Dette er en mann som bør følges tett av managere som José Mourinho, Antonio Conte og Arsène Wenger.

AARON MOOY (HUDDERSFIELD)

Dette er først og fremst en veldig grundig fotballspiller, en spiller med gode basisferdigheter og et godt fotballhode. Han er ikke spesielt rask eller sterk, det ser faktisk ut som at han bare har ett gir. Likevel har han tatt Premier League uten problemer, og imponert meg mest av de som ble med lagene sine opp en divisjon i sommer.

Aaroy Mooy har imponert for nederlagsdømte Huddersfield. Her med manager David Wagner etter hjemmeseieren mot Manchester United. (Foto: Scanpix)

RICHARLISON (WATFORD)

Her har Watford funnet gull. Brasilianeren er en virvelvind av en kantspiller. Han setter fart på alle kampene han spiller, og er en av hovedgrunnene til at lagets kamper er veldig artige å se på. Lukaku, Kane, Salah og Agüero er de eneste med flere avsluttet enn Richarlison. 48 avslutninger har “bare” gitt fem mål, flere av dem på overtid. På sikt spiller han for en større klubb enn Watford.

WAYNE ROONEY (EVERTON)

Ti mål på 18 kamper, de aller fleste som offensiv midtbanespiller, gjør det umulig å holde Rooney utenfor dette laget. Mye har gått galt for Everton, men den hjemvendte sønn har scoret jevnt og trutt. Spesielt evnen til å dukke opp i feltet i bølge nummer to har gjort han livsfarlig. Nyinnkjøpte Cenk Tosun vil være avhengig av at Rooney er enda mer kreativ, og Everton trenger at begge pøser inn mål.

Rooneys scoring fra midtbanen mot West Ham. (Foto: Scanpix)

PASCAL GROSS (BRIGHTON)

Stor spenning var knyttet til Bundesligas mest sjanseskapende spiller forrige sesong. Hvorfor valgte han Brighton? Hvorfor kostet han bare 2,5 millioner pund? I likhet med Huddersfields Mooy er dette en veldig klok spiller. Spillere med få fysiske fortrinn må bruke ballen fornuftig – og det gjør Gross nesten hver gang. Han var nest sist eller sist på ballen ved syv av Brightons første ti mål, og uten Gross hadde nok Brighton ligget under streken i dag. Etter 22 runder har han skapt flest sjanser på lagene utenfor topp seks.

WILFRIED ZAHA (CRYSTAL PALACE)

Mens Gross spiller på vett og tanke spiller Wilfried Zaha stort sett på instinkt. Dette gjør han til en av ligaens største entertainere. Han var skadet i de to første månedene, men etter at han kom tilbake har Crystal Palace våknet fra de døde, og er blant annet laget som har vært nærmest å slå Manchester City. Zaha dribler, sutrer, skaper sjanser, filmer og herjer som aldri før. Roy Hodgson fortjener også honnør for å gi Zaha litt mer frihet enn resten av laget. Dermed har han fått en enda bedre utgave av sin stjernespiller.

Wilfried Zaha er umulig å få kontroll på. (Foto: Scanpix)

Historisk fall for Ap

$
0
0

Velgerne rømmer og Arbeiderpartiet fremstår som mindre attraktivt enn på lenge.

Årets første måling fra Kantar TNS og TV 2 gir Arbeiderpartiet sjokktallet 19,4 prosent.

Aldri før har et parti gått mer tilbake fra en måned til en annen.

Fallet fra desember er på hele 6,6 prosentpoeng.

Laveste andel lojale

Bakgrunnstallene viser at 68 prosent av velgerne fra i fjor høst sier de vil stemme på partiet i dag. 18 prosent har satt seg på gjerdet, de andre har rømt til konkurrenter.

Ingen andre stortingspartier har en lavere andel lojale velgere.

Like alvorlig for Arbeiderpartiet er det at de fremstår som langt mindre attraktive for velgere som stemte på et annet parti i for.

Mens tallene i desember viste at de hentet 82.000 velgere som stemte på et av de andre partiene, er tilsvarende tall nå bare 13.000. Det tyder på en tillitskrise mellom Arbeiderpartiet og velgerne.

Historisk nedtur

Kantar TNS har laget politiske målinger i Norge siden 1964. Bare tre ganger tidligere har byrået målt lavere oppslutning for Arbeiderpartiet. Alle stammer fra våren 2002 da det hersket åpen lederstrid mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. Arbeiderpartiet ble da målt til 19,5 prosent i mars, 19,5 prosent i april og 19,0 i mai, som er den laveste oppslutningen partiet har fått.

Nå er de nede i 19,4 prosent. Krisen er altså like alvorlig for partiet som den var i 2002, ett år etter at partiet hadde gjort sitt dårligste valg i moderne tid.

Fra opposisjon mister Arbeiderpartiet 36.000 flere velgere til regjeringspartiene Høyre og Frp enn de henter tilbake.

Oppslutningen faller både blant menn og kvinner, men mest blant kvinner.

Jeg kan ikke huske å ha sett lavere oppslutning for Arbeiderpartiet blant kvinner på noen måling enn de har nå.

Arbeiderpartiet mister oppslutning blant velgere i alle aldersgrupper. Blant velgere over 60 år er de nå tredje største parti. Tilbakegangen er størst på Sør- og Vestlandet.

Se alle målingene i TV 2s partibarometer

Høyre klart størst

Samtidig som Arbeiderpartiet er i dyp krise, vokser Høyre igjen over 30 prosent for første gang siden før valget i 2013.

Hele 90 prosent av velgerne som stemte på partiet i fjor høst sier de vil gjøre det igjen. Høyre er dermed størst i alle aldersgrupper og alle landsdeler.

Høyre er største parti både blant menn og kvinner.

Høyre har tettet igjen lekkasjen av tidligere velgere til Arbeiderpartiet.

TV 2s mandatberegning viser at det nå bare er i fire fylker at Arbeiderpartiet med en slik oppslutning nasjonalt trolig ville blitt største parti. I Hedmark, Oppland, Telemark og Finnmark. I mange fylker kaprer Høyre førstemandatet.

På stedet hvil

Fremskrittspartiet ligger stabilt på 14,8 prosent, som de hadde også i desember. 83 prosent av velgerne fra i fjor høst sier de vil stemme på partiet igjen. Partiet mister flest tidligere velgere til Høyre.

Også Venstre står på stedet hvil med 3,4 prosent. Partiet mister ingen tidligere velgere til Arbeiderpartiet. Det gjør heller ikke Kristelig Folkeparti, som får 4,5 prosent (+ 0,4). Begge de to sentrumspartiene mister velgere til borgerlig side.

Løft for SV

SV løfter seg med 1,7 prosentpoeng til 8,6 prosent. Det er den høyeste oppslutningen som er målt for partiet siden mai 2009.

Også Senterpartiet går frem med 1,2 til 10,9 prosent. Rødt får 3,0 (+0,2), mens De grønne er det eneste partiet som går tilbake utenom Arbeiderpartiet med 2,6 (- 0,9).

Nå er det slutt på synsing. OptaJoe is in da house!

$
0
0

Lørdag får vi en strålende fyr på besøk i Premier League-studio. Duncan Alexander, også kjent som OptaJoe, har over en million følgere på Twitter. Han har tall  på det meste som har med engelsk fotball å gjøre.

Tall som opplyser, fascinerer, og kanskje til og med irriterer.

Opta samler statistikk. Ut fra 2 x 45 samler de alle tall som er mulig å hente om lag og enkeltspillere.  Så “knar” de denne statistikken – finner styrker og svakheter, trender, kombinasjoner og utviklingstrekk.  Lønna si får de ved å selge dette videre. Til klubber, agenter, bettingindustrien og media. Som oss i TV 2. Informasjonstilfanget er enormt.

Men mener du at fotball handler om å score flest mål, og det laget som gjør det fortjener å vinne uansett, fnyser du kanskje av dette. For veldig mye av statistikken brukes til å se bak resultatet. Fotball er idretten det scores minst, og det er ofte ørsmå marginer som avgjør om det blir mål eller ei. Det sier seg selv at gjennom 90 minutter gir ikke antall mål  alltid et korrekt bilde av spill og sjanser. Noen ganger har en flaks, noen ganger uflaks. Det er til og med mulig å ha uflaks mange kamper på rad. (Crystal Palace i starten på denne sesongen, for eksempel.)

MYE UFLAKS: Starten på Crystal Palace-sesongen var preget av uflaks. Men Frank de Boer mistet jobben allikevel. AP Photo/Tim Ireland

Å ha et klarest mulig bilde av hele  prestasjonen, ikke bare om ballen gikk inn eller ei, er nyttig. For dette sier også noe om sannsynlighet for fremtidig prestasjon. De underliggende faktorene vil som regel gjenspeile seg i resultatene over tid. Derfor er disse faktorene nyttige  å vite for trenere,  gamblere, og til og med fans. (Og forresten, tallene bak kan også vise hvorfor et lag får som fortjent. Som i tilfellet Man City. Syke stats!)

Men det er fair å si at det foregår en minikrig mellom old school fotballfolk, som har sett hundrevis av kamper og stoler mest på egen magefølelse, og nerde/hipsterbrigaden som gjerne ser kamper på Excel-ark. Der har vært noen herlige krangler på britisk TV om xG, for eksempel. Expected goals er det nye hotte statsverktøyet som viser prosentvis sannsynlighet for scoring på alle avslutninger. Og som viser hva resultatet i en kamp “burde” vært, og hva scoringer for og mot over hele sesongen burde vært.

Og det utvikles nye verktøy hele tiden. “Sekvenser” er noe det jobbes hardt med. Til nå har mye av tallene som hentes fra kamper vært enkelthendelser: Pasninger, headinger, blokkeringer. Men greia nå handler om å sette sammen en lengre tidslinje: Hvilken type angrep er effektive,  hvilke pasningskombinasjoner funker. Ikke bare at Christian Eriksen er god på assists, men hva skjer både før og etter han får ballen.

En annen bra greie med stats er at det er kaldt og kynisk. Det bryr seg ikke om navn og status. Avslørende for noen. Men  bra for Özil da noen sjekket hvor mye han egentlig løp. Som var veldig mye mer enn haterne hadde fått med seg . Klubber tråler ofte  tallene for å finne de undervurderte spillerne – spillere som er bedre enn folk egentlig har fått med seg. Og supplerer det selvsagt med god gammeldags scouting. En kan ikke bare stole på tallknuserne.

En bra greie med stats er at det er kaldt og kynisk

Statistikk kan være kjedelig. Hvem bryr seg om en spiller lykkes med 1,2 driblinger per kamp, mens han forrige sesong hadde 1,4? Men det kan også være veldig opplysende.

I helga skal Duncan gi oss Optas svar på disse spørsmålene:

  • Hva skjer poengmessig med lag som sparker manageren?
  • Siden Allardyce tok over Everton, har de hatt 58 avslutninger. Motstanderne har hatt 133. Hvorfor er de da på øvre halvdel av tabellen?
  • Wayne Rooney.
    • a) Skremmende dårlig i det meste, egentlig.
      • eller
    • b) Strålende sesong med tosifret antall mål allerede.
  • Harry Kane scorer mål. Mange mål. Men hva annet gjør ham helt spesiell?
  • Hva er forskjellen på Bournemouth-Wilshere fra forrige sesong, og Arsenal-Wilshere denne sesongen? Og vet du egentlig hvor mange dager han har vært skadet?
  • Derfor er Liverpool på bortebane Manchester Citys beste mulighet for å tape denne sesongen!
  • Er van Dijk riktig mann for Liverpool?
  • Er Manchester City det beste laget i PL noen gang?
  • Derfor har ikke Liverpool vunnet ligaen på 27 år!
  • Manchester United mot Stoke gir oss PLs statistisk beste keeper, mot den dårligste. Men hvem er hvem? ;-)

Statistikk kan i tillegg være veldig morsomt. Duncan Alexander legger også ting ut på Twitter under navnet oilysailor.
Her får du et knippe, mer i kategorien fun facts:

  • Rekorden for antall ligaseire med 1-0 i samme sesong, er 15! West Bromwich, 2001-02.
  • Patrick Vieira er den eneste spilleren i PL som er blitt utvist syv sesonger på rad.
  • Første spiller med assist for Manchester United i PL var Peter Schmeichel.
  • Schmeichel har også scoret i PL. Tony Hibbert spilte ute på banen i 16 sesonger uten å greie det samme. Ikke en eneste gang.
  • Bare to lag har hatt både toppscoreren i PL og det beste forsvaret, uten å vinne tittelen: Manchester United 97-98, og Tottenham 16-17.
  • Harry Kane scoret syv bortemål på fire dager sist mai. Like mange som Fernando Torres og Berbatov noengang greide på en hel sesong.
  • Wayne Rooney er den eneste i PL med denne trippelen:  Over hundre mål (208), assists (103), gule og røde kort (104).
  • Jack Rodwell er spilleren med flest kamper i PL (166) uten noen gang å få spille på Boxing Day.

Den siste der….. Hvordan finner de sånt?

1627

Elsker månedens edelsten

$
0
0
bilde

STORE OG SMÅ GRANATER: Dronning Paola av Belgia med granat-smykkene hun bruker mest : Stort collier, brosje og øresmykker – arvegods med store og små granater innfattet i gull. (ntb)


Har alltid hatt en svakhet for granater!

Etter at jeg her på Kongebloggen begynte å skrive om kongelige juveler prydet med de ulike måneders egne smykkestener, får jeg stadig spørsmål fra dere lesere om såkalte “birthstones”…

Januar måneds egen smykkesten er granaten – en edelsten som kanskje ikke er så kjent som andre fargede smykkestener.
Granaten kan imidlertid være svært vakker – og ligger jo dessuten i en langt lavere prisklasse enn f. eks rubinen gjør.
Og noen ganger tar folk flest faktisk feil av de to…

bilde

I YNGRE DAGER: Paola som ung og korthåret prinsesse av Liège kledd i vinrød speilfløyel – og med et annet smykkesett med et utall små granater. Veldig vakkert! (ntb)

Granatens farge kan spenne fra dyprød via burgunder til rødbrun – og var i tidligere tider mye brukt i Europas fyrstehus i smykker båret ved sorg og såkalt halvsorg –  i tillegg til perler og ametyster.

En av dagens kongelige kvinner som ofte bærer granater også i det daglige er Belgias aldrende dronning Paola.
Den italienskfødte dronningen eier flere ulike smykkesett med små og store granater, som hun gjerne bruker til plagg i brunt og burgunder – ofte fra sin landsmann Giorgio Armani…

Smykkene er mest sannsynlig arv fra hennes egen familie i Italia – den fornemme adelsslekten Ruffo di Calabria…

bilde

TIL HVERDAGS: Dronning Paola bærer gjerne sine største granat-smykker til hverdags – da gjerne til antrekk i burgunder eller brunt, som her ved en mottagelse med sin ektemann kong Albert. Bak dem følger dagens eldstesønnen, dagens kong Philippe. (Stella)

I februar er jeg så tilbake her på Kongebloggen med en ny edelsten.
Men det kommer selvsagt mange andre blogginnlegg før den tid.

I mellomtiden kan du jo selv ta kontakt, hvis du har noe på hjertet.
Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?

Skriv eventuelt til meg på mail           kjt@tv2.no

Du kan også følge meg på twitter     @tv2KjellArne

bilde

– SPENNENDE SMYKKER: – Jeg har selv opplevd dronning Paolas største smykkesett med granater på nært hold et par ganger  – og de er både originale og spennende med sin fantastiske vinrøde farge, sier tv2s kongehusekspert Kjell Arne Totland. (tv2)

Kjell Arne Totland signatur

Dette er Citys vanskeligste hinder på veien mot udødelighet

$
0
0

Søndag serverer Premier League en skikkelig godbit, når Liverpool møter serieleder Manchester City på Anfield. Her følger en særdeles subjektiv påstand; dette er sesongens to beste lag i den offensive delen av spillet!

Litt statistikk kan imidlertid være med på å forsterke påstanden:

  • Dette er Premier Leagues mestscorende lag (City 64, Liverpool 50)
  • Ingen andre lag har to spillere inne på topp 10 på toppscorer-lista (Salah, Firmino, Sterling, Aguero)

STOPPET LIVERPOOL SIST: Ederson – og etter hvert Claudio Bravo – stoppet det som var av liverpoolske forsøk i det motsatte oppgjøret på Etihad tidligere i sesongen. Foto: Oli Scarff/AFP Photo

Dermed kan vi trygt forvente et fyrverkeri av en fotballkamp, med offensive ferdigheter, fysikk og fart som få (eller ingen) andre kamper i Premier League kan by på.

Som kjent er Manchester City ubeseiret så langt i årets PL, og nærmest seier mot City var faktisk Crystal Palace som brente straffespark på overtid på stillingen 0-0. Det blir interessant å følge med på om resten av ligaen noterte seg Palace-manager Roy Hodgsons taktiske inngang til kampen mot City. Mange har prøvd, og de aller fleste har feilet voldsomt i forsøkene på å outsmarte Pep Guardiola på den taktiske biten. Ikke bare har Manchester City det beste laget, de har også (så langt) den taktisk beste manageren.

Men Hodgsons oppskrift kan kopieres av de fleste, så lenge man har disiplinerte spillere og fart+ferdigheter på topp. Hodgson satte nemlig opp en forsvarsmur og lot City ha ballen på Selhurst Park, et velkjent grep som de fleste lag slår seg til ro med mot overmakten, men det finnes ulike varianter av en såkalt “low block” i forsvar. Nøkkelen er ikke å bli spilt altfor lave, slik at kampen får preg av et evig håndballangrep, der City spiller og spiller rundt motstanders 16-meter. Da vil City med sine stjernespillere før eller senere finne en åpning til å score.

I tillegg til riktig presshøyde i “low block”, er det kritisk avgjørende å ha en angrepsplan mot Manchester City. Hodgson og Palace løste dette veldig enkelt ved å bruke Zaha og Townsend som kontringsspillere, og ved å slå opp diagonale pasninger i kontringsfasen. Disse er vanskeligere å forsvare seg mot enn den rette langpasningen, og legger ofte opp til en ren 1mot1 mot en av Citys backer. Dette passet Townsend og særlig Zaha godt, og det er ingenting i veien for at Klopp kan bruke Mohamed Salah og Sadio Manè til lignende oppgaver.

Dersom Klopp forsøker å gå head to head med Guardiola, så tror jeg han taper, men med en lignende plan som Crystal Palace vil han ha en god sjanse.

1652

Statistikk over- og misbrukes ofte i fotball, og særlig internt i en spillergruppe er det begrenset hvor mye historiske fakta betyr all den tid hver kamp spilles under egne omstendigheter og lever sitt eget liv. Men akkurat til denne kampen vil Klopp kunne ha nytte av å presentere litt statistikk til sine spillere.

Liverpool har nemlig ikke tapt i Premier League mot Manchester City på Anfield siden 2003.

14 kamper uten tap blir det (W10D4), herunder fire strake seire de siste sesongene. Det burde gi selvtillit og tro inn i en spillergruppe som bør fokusere mer på dette enn på  0-5-tapet fra Etihad tidligere i sesongen. Sadio Manè ble som kjent utvist i denne kampen, og det preget resten av oppgjøret.

[sumo progid=1229504]

I skrivende stund linkes flere spillere til både City og Liverpool i dette overgangsvinduet, men så langt er det kun Liverpool som har kjøpt og solgt. Virgil van Dijk er hentet som verdens dyreste forsvarsspiller, og Philippe Couthino er solgt til Barcelona som en av verdens dyreste spillere noensinne. Netto pluss i banken, men hva vil denne rokeringen gjøre med laget?

Van Dijk kommer til å bli Liverpools nye forsvarssjef, på samme måte som har var det i Southampton. Et blikk på Southamptons statistikk i tiden til van Dijk levner liten tvil om hans kvaliteter:

Med van Dijk

Southampton PL siden august 2015

Uten van Dijk

67

Kamper

31

27

Seire

7

1,3

Scorede mål/kamp

1,0

1,1

Innslupne mål/kamp

1,4

40,3 %

Seiersprosent

22,6 %

 

At Philippe Coutinho er en fantastisk fotballspiller er det liten tvil om, og kritikken mot Klopp og Liverpool har vært ganske krass etter salget til Barcelona. Det kan være verdt å ta med seg følgende informasjon i vurderingen av overgangen:

Med Coutinho fra start

PL 17/18 Liverpool

Uten Coutinho fra start

13

Kamper

9

6

Seire

6

29

Scorede mål

21

2.2.

Scorede mål/kamp

2.3.

46,2 %

Seiersprosent

66,7 %

 

At salget av Coutinho isolert sett svekker Liverpool er det ingen tvil om, men dette er et regnestykke som må ses i sammenheng med signeringen av van Dijk, en netto pengesum i banken, og Coutinhos sterke ønske om et skifte til Barcelona. Tiden vil vise hva som er fasit her.

Og det begynner altså med et besøk fra Manchester City, et lag som stadig flere ser på som kvalitetsmessig tidenes sterkeste Premier League-lag. Spørsmålet mange stiller seg er om City kan gå hele sesongen ubeseiret, en prestasjon kun Arsenal 03/04 har vært i stand til å gjennomføre.

Dersom City skal unngå tap resten av sesongen, må de gjennom 16 kamper uten tap herfra og inn. Per nå, med historie, tilbakelagte kamper så langt og lagenes styrker og svakheter, føles det riktig å si at kampen mot Liverpool på søndag blir Citys vanskeligste hinder på veien mot udødelighet.

Derfor må du se Liverpool-Manchester City.

SENTRALE AKTØRER: Kevin de Bruyne og Jordan Henderson i duell i det motsatte oppgjøret i høst. Foto: Paul Ellis/AFP


Klopps tøffe midtbanevalg

$
0
0

Showet er over og Manchester City er omsider beseiret. Midt i en måned som stort sett har handlet om overgangsprat, Liverpool leverte Jürgen Klopps lag en kamp av den karismatiske tyskerens beste merke.

Oppvisningen ga svar på noen spørsmål. Men svarene har gitt Klopp mye å gruble over i ukene og månedene som kommer.

Ingen på Anfield savnet Philippe Coutinho. Hans fravær var nærmest en blessing in disguise med Liverpools kampplan. Han legger ikke ned innsatsen som får Roberto Firmino til å stå med hoftefeste og gispe etter luft i det ene øyeblikket, for så å spurte hjemover og sklitakle Sergio Agüero i det neste. Han har ikke farta som Mané og Salah bruker til å løpe fra og straffe et hvert høytstående forsvar.

Ingen på Anfield savnet Philippe Coutinho

Alex Oxlade-Chamberlain hamret ballen i mål foran The Kop. Han hadde også ballen mest av alle i rødt. 24-åringen, som er blitt sett på som en nesten-spiller, spilte også frem til flest avslutninger, deriblant den som Firmino scoret 2-1-målet på. Med mye rom foran seg er The Ox farlig, men dette var noe av det beste han noen gang har gjort.

Da lurer man jo på; kommer Liverpool til å klare seg like bra uten Philippe Coutinho?  

STARTET BALLET: Alex Oxlade-Chamberlain jubler etter kampens første scoring søndag. Foto: REUTERS/Phil Noble (Klikk på bildet for å lese artikkel om kampen og se alle målene)

I kamper som denne, muligens, men ikke med totalt annerledes motstand. Liverpool er stort sett favoritter og styrer sine kamper. Ingen av deres nåværende spillere er like gode mot parkerte busser hvor rommene er mye mindre og kravene til kreativitet og presisjon store – som mot West Bromwich, Newcastle og Brighton.

Derfor tenker man at Liverpool trenger en ny offensiv playmaker. Pengene er der og fansen roper på forsterkninger. Men faktum er at ingen spillertyper er vanskeligere å finne og få til å skinne umiddelbart. Det er en grunn til at Barcelona bladde opp såpass mye for Coutinho.

Klopp er ikke en mann som kjøper i panikk. Han har fått alle Coutinho-pengene til rådighet, og hvordan de skal brukes må være 100% gjennomtenkt. En slags erstatter kommer nok, men i mellomtiden er Liverpools andre offensive midtbanespillere i gang med en slags audition. 

Noen av de 140 millionene pund bør klubben bruke på sin egen spiller. Ja, for den mest dominerende skikkelsen i store deler av kampen mot Manchester City står uten kontrakt til sommeren. Emre Can var mye av årsaken til at sesongens beste spiller, Kevin De Bruyne, ikke fikk dominere.

Tyskeren har også denne sesongen hatt noen dårlige dager på jobben, men viste igjen at han har et skyhøyt toppnivå. Mange spillere må bli voksne før de stabiliserer seg helt i toppsjiktet. Tidlig i 20-årene hadde Philippe Coutinho en lei tendens til å falle ut av kamper. Først da brasilianeren var i sitt 25. leveår briljerte han i kamp etter kamp etter kamp. Emre Can fylte 24 denne uka.

STOR: Emre Can vant den tyske midtbaneduellen søndag. pool, north west England on January 14, 2018. Foto: AFP/Oli Scarff

Jürgen Klopp har det siste året vist en god evne til å tiltrekke seg spillere utenfra. Han klarte ikke å beholde Coutinho, men den viktigste jobben han gjør utenfor banen denne vinteren blir å overbevise sin landsmann om at Anfield er stedet å bli voksen.

Det leder oss til det neste spørsmålet: klarer Liverpool seg best uten kaptein Jordan Henderson?

Svaret er et rungende ja.

Liverpool spiller offensiv og ambisiøs fotball. Forsvarsspillerne og de/den som spiller sentralt på midten har ballen mye. Både Emre Can, Naby Keita (som kommer til sommeren) og Georginio Wijnaldum har mye bedre ferdigheter med ball enn Henderson. Eksempler på dette er de kjappe og gode berøringene Wijnaldum har i forkant av 2-1 og 4-1 i søndagens kamp. Dette er ting Henderson enkelt og greit ikke får til.

Mange mener innsatsen Henderson legger ned uten ball er livsviktig for Liverpool. Vel, Can og Wijnaldum gjør den samme jobben. Can har flere gjenvinninger per kamp enn Henderson. Mot City fullførte Wijnaldum minst 16 flere høyhastighetsløp (82) enn noen andre midtbanespillere. Han løp også lengst av alle på Liverpool. Det står ikke på arbeidskapasiteten.

Denne sesongen har Jordan Henderson spilt 22 kamper. Av disse har laget hans bare vunnet ni. Elleve kamper har han sett fra sidelinjen, og statistikken uten kapteinen lyder ni seiere, to uavgjorte og null tap.

Managere må ta vanskelige avgjørelser. Om det har vært benking eller salg har klubbikoner som Joe Hart, Wayne Rooney og John Terry det siste året måttet vike for kollektivets beste. For at Liverpool skal fortsette den positive utviklingen bør Henderson langt i fra være noe førstevalg.

BEDRE UTEN? Liverpools tall med og uten Jordan Henderson tilsier at kapteinen langt ifra bør være selvskreven. Foto: Reuters/Phil Noble

Januar var Jürgen Klopps mareritt-måned i 2017. Nå ser alt så meget bedre ut. Siden 28. oktober har Liverpool et poengsnitt på drøyt 2,4 poeng per kamp og er ligaens eneste ubeseirede lag. De slo de uslåelige, og bør derfor ha ambisjon om å vinne de gjeveste trofeene i månedene og årene som kommer.

Da er det kanskje best å ikke endre så mye. I hvert fall ikke akkurat nå.

Slik blir besøket i Norge

$
0
0

 

WELCOME TO NORWAY! Fredag 1. februar kommer det unge hertugparet av Cambridge på offisielt bersøk til Norge. I to dager skal de være den norske kongefamiliens gjester. William og Kate skal bo på Slottet – og kronprinsparet skal være deres ledsagere og omvisere i Oslo. Og første kvelden inviterer kongeparet til stor smokingmiddag på Slottet! (PA)


To travle dager på norsk jord!

Som tidligere meldt her på Kongebloggen, avlegger hertugparet av Cambridge et offisielt besøk til Norge på oppdrag for britisk UD torsdag 1. og fredag 2. februar.
Og det er lagt opp et både omfattende og spåennende program for William og Kate de to dagene de oppholder seg  i Oslo.

Hertugparet kommer med fly fra Uppsala tidlig  torsdag formiddag – og vil bli møtt på Gardermoen av kronprinsparet, som ledsager dem til Slottet i Oslo, der kongeparet ønsker de britiske gjestene velkommen.
William og Kate er nemlig invitert til å bo i kongeboligen under oppholdet i Norge

Etter en privat lunsj med kongefamilien  i Daglige spisesal på Slottet vil William og Kate  bli vist rundt i Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark ute i Slottsparken.

Torsdag ettermiddag besøker Hertugparet, ledsaget av Kronprinsen og Kronprinsessen, norske og britiske oppstartbedrifter og gründere i kontorfellesskapet MESH i Tordenskioldsgate i Oslo.

Torsdag kveld er kong Harald og dronning Sonja vertskap for en smokingmiddag på Slottet – slik de også gjorde da prins Charles og hans Camilla var i Norge for få år siden-
Ved starten av middagen vil både kong Harald og hertugen av Cambridge holde tale.

Tidlig fredag tar hertugpatret farvel med kongeparet på  Slottet  – før de sammen med kronprinsparet drar setter kursen for Hartvig Nissens skole og et møte med skaperne og skuespillerne bak suksess-serien «Skam».
Der er det lagt opp til samtaler med elever, lærere og skuespillere om de utfordringer som kan møte ungdom i oppvekst i dagens samfunn –  identitetsproblemer, mobbing, seksuelle overgrep og spiseforstyrrelser

Etter skolebesøket er William og Kate invitert til privat lunsj hos Haakon og Mette-Marit på Skaugum i Asker.

Etter lunsj avsluttes så det offisielle besøket i Holmenkollen, med kronprinsparet som kyndig vertskap.
Først med et besøk i Skimuseet, tårnet og hoppbakken.
Deretter til Øvresetertjern ved Tryvann,  hvor de britiske gjestene får møte norske  barn og se hvordan lek og friluftsliv er en naturlig del av oppveksten her i landet.

– SPENNENDE PROGRAM: – Jeg synes det er lagt opp til et innholdsrikt og spennene progran for William og Kate de to dagene de er i Norge, sier tv2s kongehuseksert Kjell Arne Totøland, som gleder seg til hertugparets besøk Oslo 1. og 2. februar. (tv2)

Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?

Skriv til meg på mail                      kjt@tv2.no

Følg meg også på twitter           @tv2KjellArne

Kjell Arne Totland signatur

 

En drøm som gikk i oppfyllelse

$
0
0

Selv om de aller fleste hadde forventet mye mål og to lag som ville angripe, var Liverpool – Manchester City en kamp som kunne gå alle veier. Ingen hadde blitt sjokkert om uslåelige City gikk enda en kamp uten å tape. Ingen hadde blitt satt ut om det var Liverpool som stoppet Guardiolas seiersmaskineri.

Men at gigantmøtet på Anfield skulle stå igjen som sesongens beste fotballkamp, var en drøm som gikk i oppfyllelse. 

Den lyseblå angrepsrekken som har blitt hyllet runde etter runde, sto plutselig igjen som statister. Selve beviset på ustoppelige City, Raheem Sterling (8.9), så ut som den juniorspilleren han var før han begynte å høre etter når Pep ga han instrukser. Sergio Agüero (11.7) har aldri scoret foran the Kop, og var et godt kakestykke unna å ta Anfield-jomfrudommen, selv om argentineren rasket med seg en assist på tampen. Og Kevin De Bruyne (10.3) var ikke like genial som han pleier å være.

Geniet, med hvit laboratoriefrakk og tjukke briller, og sitt bredeste signaturglis, heter nemlig Roberto Firmino (9.1). Brasilianeren er en stor favoritt både hos Jürgen Klopp og blant Liverpool-fansen, og nå er det på høy tid at Firmino også blir en Fantasy-favoritt.

Selv John Stones og hans uslåelige City klarte ikke stoppe Roberto Firmino. (Foto: Scanpix)

De 206 000 Fantasy-managerne som hadde solgt Firmino fra sitt lag før denne runden, sitter nok igjen med ei litta bismak i munnen etter den vanvittige festen på Anfield. Selv er jeg flau og forbanna på meg selv, etter å ha solgt Firmino etter runde 5. Etter scoring og assist på søndag, har Firmino nå levert flere poeng enn Agüero og er nummer to på poenglista for angriperne. Prislappen på £9.1 ser mer og mer ut som et soleklart varp, og det beste er at Liverpool har et nydelig kampprogram – helt frem til siste runde i mai.

Elleve av Liverpools resterende femten kamper denne sesongen er lysende grønne, den tolvte kampen er borte mot Everton (og burde vært kjempegrønn), og Firmino har allerede bevist at han kan prestere mot topplagene. Sammen med Mohamed Salah (10.2), er Liverpools dødelige duo min førsteprioritet å få inn på laget de kommende rundene. Salah er fortsatt den Liverpool-spilleren som ligger høyest i banen, og årets kjøp i Premier League er uten tvil også årets Fantasy-kjøp. Hvorfor jeg ikke har Salah på laget, har jeg allerede betalt titusenvis av kroner til psykolog for å få svaret på.

Apropos bismak – de 180 000 managerne som solgte Salah før denne runden, har nok konstant drukket munnskyllevann siden søndag kveld. 

Som om det ikke var nok med Firmino og Salah, ville plutselig Alex Oxlade-Chamberlain (5.6) også være med på leken. The Ox fikk tillit i Coutinho-rollen, og Chamberlains gjennomsnittlige posisjon var høyere i banen enn Sadio Mané (9.3). Potensialet til Chamberlain er stort, også i Fantasy, men sjansen for at engelskmannen fortsetter i samme spor helg etter helg, er dessverre ikke stor nok. Verdien til Chambo Rambo er åpenbar hvis Klopp fortsetter å gi tillit til engelskmannen, men spørsmålet er om det hentes inn en erstatter for Coutinho etter helgens prestasjoner, som Simen blogget om i går. Så min anbefaling er å la overgangsvinduet gå sin gang og være trygg på at Chamberlain er fast i startelleveren før du henter inn Liverpools nye helt på laget ditt.

Brennhete Arnautovic ble oengkongen i runde 23. (Foto: Scanpix)

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle hylle David Moyes, men det er en tid for alt. West Ham har, mot alle odds, blitt et interessant lag å følge igjen, takket være Marko Arnautovic (7.0) og Manuel Lanzini (6.8). Det er lite som er mer tilfredsstillende enn å se billige midtbanespillere levere store poengsummer, og med West Hams kommende kamper og form, ser poengfesten ut til å fortsette en stund til. Nå skal det sies at West Ham var dødelige effektive mot Huddersfield, for fire scoringer ut av seks skudd på mål er meget god uttelling. Den uttellingen vil selvfølgelig ikke fortsette, men så lenge Arnautovic og Lanzini er i form og West Ham har et nydelig kampprogram, er det bare å kose seg med the Moyes boys.

En annen du virkelig skal beholde – eller prøve å finne plass til – er Heung-Min Son (8.2). Som ventet ble det plankekjøring mot Everton, men det er verdt å merke seg at Son fyrte av flere skudd enn Harry Kane (13.0), som nå er oppe på 13-tallet og blitt high-end Fantasy-mann.

Kane og Son i storform herjet med Everton. (Foto: Scanpix)

Sammen med West Ham, slo Tottenham brutalt tilbake etter Double Gameweek-fiaskoen og leverte poeng sent, men godt. Grunnen til at akkurat Son er en gavepakke til oss Fantasy-folk, er hans direkte spillestil og enorme gjennombruddshissighet. Son har startet de ni siste for Spurs, inkludert alle kampene i det tøffe juleprogrammet, og skepsisen til rullering hos Pochettino er borte. Eksplosiviteten til Son gjør at sør-koreaneren bør bli stående i laget ditt også når Spurs møter Manchester United, Liverpool og Arsenal. I toppkamper tidligere denne sesongen, spilte Son i tospann med Kane på topp og det er sannsynlig at Pochettino vil gjøre noe av det samme nå. Tottenham trenger Son som alltid går rett på mål og truer bakrom i disse kampene, og Son er uansett i så god form at han aldri vil bli vraket heller, uavhengig av formasjon og taktiske grep.

Før du sovner av et altfor langt blogginnlegg på en trist tirsdag, er det litt gøy å nevne at Alvaro Morata (10.4) er denne sesongens Fantasy-jojo. Spanjolen er nemlig den spilleren som er byttet inn 3 766 148 ganger, og byttet ut 3 481 208 ganger – og topper begge lister denne sesongen. Før helgens runde er Morata fullt forståelig den spilleren flest har byttet ut, og jeg er en av de 68 492 som har fått nok av Moratas sjansesløsing.

Hvem jeg bytter inn? Ligaens hviteste glis, selvfølgelig. 

Sport på TV 2 Sumo – uke 4

$
0
0

<< Forrige uke

22. januar – 28. januar

Hei, og velkommen til uke 4! Som dere kanskje ser så har vi endret litt på utseende av bloggen vår for å gjøre den litt mer innbydende og forståelig – håper dere liker den 😎 Men nok om det! Allerede mandag kan vi tilby kampen mellom Swansea og Liverpool. “Laget som slo Manchester City” skal nå møte et lag i motsatt ende av tabellen, men uansett hva du forventer kan alt skje i Premier League 💃

Til helgen tar den engelske ligaen pause, men frykt ikke, vi har alpint fra Lenzerheide, Get-ligaen og Tata Steel med Magnus Carlsen! I tillegg starter Rally-VM på lørdag, denne gangen i Monte Carlo, Monaco 🏁 Så ta en titt på det ferske sendeskjemaet under og gled deg til uken som kommer 🙏

Mandag 22. januar:

20.30

Swansea – Liverpool, Premier League på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo


Tirsdag 23. januar:

13.25
Runde 9, Tata Steel Chess på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
18.50
Stavanger Oilers – Sparta, Get-ligaen på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
Linköping – Örebro, Get-ligaen på TV 2 Sumo
Malmö – HV71, Get-ligaen på TV 2 Sumo


Onsdag 24. januar:

13.30
Runde 10, Tata Steel Chess på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Torsdag 25. januar:

17.50
Lillehammer – Stavanger, Get-ligaen på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
18.30
Sparta – Vålerenga, Get-ligaen på TV 2 Sumo
Frisk Asker – Lørenskog, Get-ligaen på TV 2 Sumo
Manglerud Star – Kongsvinger, Get-ligaen på TV 2 Sumo
Stjernen – Storhamar, Get-ligaen på TV 2 Sumo
18.50
Brynäs – Linköping, SHL på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2
Luleå – Färjestad, SHL på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3
Karlskrona – Frölunda, SHL på TV 2 Sumo


Fredag 26. januar:

10.00
Alpint, kombi: Super-G (Kvinner), vintersport på TV 2 Sumo
13.00
Alpint, kombi: Slalåm (Kvinner), vintersport på TV 2 Sumo
13.25
Runde 11, Tata Steel Chess på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Lørdag 27. januar:

10.00
Alpint: Storslalåm, 1. omgang (KV), vintersport på TV 2 Sumo og TV 2
13.00
Alpint: Storslalåm, 2. omgang (KV), vintersport på TV 2 Sumo og TV 2
SS12, Monte Carlo, Rally-VM på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
13.25
Runde 12, Tata Steel Chess på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
15.05
Skellefteå – Frölunda, SHL på TV 2 Sumo
Rögle – Karlskrona, SHL på TV 2 Sumo
Linköping – Luleå, SHL på TV 2 Sumo
16.00
Kongsvinger – Lillehammer, Get-ligaen på TV 2 Sumo
Stavanger – Stjernen, Get-ligaen på TV 2 Sumo
Lørenskog – Sparta, Get-ligaen på TV 2 Sumo
17.50
Växjö – Djurgården, SHL på TV 2 Sumo
Färjestad – Örebro, SHL på TV 2 Sumo
HV71 – Brynäs, SHL på TV 2 Sumo


Søndag 28. januar:

09.00
SS15, Monte Carlo, Rally-VM på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
09.15
Alpint: Slalåm, 1. omgang (KV), vintersport på TV 2 Sumo og TV 2
12.00
SS17 Power Stage, Monte Carlo, Rally-VM på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
12.10
Alpint: Slalåm, 2. omgang (KV), vintersport på TV 2 Sumo og TV 2
13.00
Runde 13, Tata Steel Chess på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
13.30
Hoogerheide, Women, elite, sykkelcross på TV 2 Sumo
13.50
Färjestad – Luleå, SHL på TV 2 Sumo
15.00
Hoogerheide, Men, elite, sykkelcross på TV 2 Sumo
15.05
Mora – Malmö, SHL på TV 2 Sumo
17.00
Storhamar – Frisk Asker, Get-ligaen på TV 2 Sumo
Vålerenga – Manglerud Star, Get-ligaen på TV 2 Sumo

devicer

Rundens utvalgte, runde 24

$
0
0

Etter en heseblesende gameweek 23 med målfest og praktscoringer, er vi klare for ny helg og nye muligheter. 

Med skader, Silly Season og rykter alle veien blir det stadig viktigere å følge pressekonferansene i forkant av hver runde. Fra de siste pressekonferansene veit vi nå at Fabregas og Cahill er ute med skade. Både Morata og Pedro må sone karantene etter å ha pådratt seg røde kort mot Norwich i cupen. Tottenham melder at Hugo Lloris er pjusk, og må testes nærmere før kamp på søndag. Bakteriene herjer i Liverpool også. Både Salah og Klavan mista treninga på torsdag på grunn av sjukdom, men Klopp satser på at de er kampklare på mandag. van Dijk er også tilbake i normal trening, og skal være klar for innsats.

Skaden til Loftus-Cheek er verre enn først antatt, og han er ute i minimum 2-3 uker. Han kan bli nødt til å operere, og det er nok på tide å si takk og farvel til et av de beste budsjettalternativene på midtbana. Billigspiss Quaner skal derimot være tilbake og kampklar igjen.

Vi går inn i ei runde der mange av sesongens beste poengplukkere har finfine kamper. Det preger også rundens utvalgte, som er en miks av gamle helter og nye formspillere:

Foster får plassen mellom stengene når han møter et Everton-lag som har slitt med å få ballen i nettet de siste kampene. Forrige oppgjør endte 0-0, og jeg blir ikke overraska om Foster holder nullen også denne helga.

Alonso beholder plassen i forsvaret, med gode muligheter for både målpoeng og å holde nullen mot Brighton. Han får selskap av Danilo og Robertson, som møter henholdsvis Newcastle og Swansea. Moreno er tilbake i trening etter skaden, men Klopp har selv sagt at han ikke vil rushe spanjolen tilbake for fort. Dermed er det gode sjanser for at Robertson beholder plassen mot Swansea. Og med Delph  ute er Danilo en fin og billig vei inn i City-forsvaret.

Arnautovic er on fire for tida, og vi satser på at det fortsetter også denne helga. Det samme gjelder Son, som nå må regnes som bankers i lagoppstillinga til Spurs. Salah har som nevnt vært litt pjusk, men Liverpool spiller ikke før på mandag. Vi satser på at egypteren rekker å bli frisk og klar for en ny runde med scoringer og assists. Etter sesongens første tap, forventer vi at Manchester City skal slå nådeløst tilbake. Sané var en av dem som også leverte poeng mot Liverpool, og blir de lyseblås representant på midtbana vår. Sistemann på midten er Leicesters Albrighton, som har vært i strålende fantasyform de siste fem rundene. Solid poengfangst kombinert med fine underliggende stats gjør det verdt å ta sjansen når Leicester får besøk av Watford.

På topp dunker vi inn to kanoner.  Man trenger vel egentlig ikke å begrunne valget av verken Kane mot Southampton eller Agüero mot Newcastle. Det er de to spillerne som er mest troendes til å slå til med hattrick i helga, og begge er glitrende kapteinsvalg. Men vi har landa på Agüero som rundens kaptein. Vi husker alle da han scora fem mot Newcastle i 2015, og etter at han gikk målløs av bana på Anfield bør Sergio være mer en klar for å slå tilbake.

Husk at deadline er lørdag klokka 12:30, og lykke til alle sammen!

Dersom NHL var Premier League. Et tankeeksperiment

$
0
0

Noen blogger er mer nerdete enn andre, og noen tankeeksperimenter tar lengre tid enn andre, men så kan det jo være gøy å drømme seg bort litt innimellom også.

For et par uker siden skrev jeg en sak for våre nettsider om nyoppstartede Vegas Golden Knights, som har overrasket alle og var NHLs nest beste lag halvveis ut i denne sesongen. 

SUKSESS MED BLANDET DROPS: Vegas Golden Knights-keeper Marc-Andre Fleury (29) og Jonathan Marchessault (81) er bare to av dem som er del av NHLs nyeste lag. Foto: Kim Klement-USA TODAY Sports

Laget fikk før sesongen velge én spiller fra hver av de 30 andre NHL-klubbene, etter at de øvrige hadde fått frede et visst antall av sine beste menn på forhånd. Lagsammensettingen har tydeligvis fungert, ettersom de gylne ridderne imponerer stort i sin debutsesong.

I fjor sommer leste jeg i The Independent hvordan man ved et tilsvarende tankeeksperiment kunne overføre det samme til Premier League, og har hatt lyst til å forsøke det samme selv. I lys av hockeylagets suksess, samt at vi nå er inne i et åpent overgangsvindu der spekulasjoner om klubbytter er mer vanlige enn sokkeskift, begir jeg meg dermed nå ut på den samme oppgaven selv.

For la oss videreforedle konseptet til Premier League!

Kan man plukke én spiller fra hver klubb og stable på beina en slagkraftig tropp som kan kjempe om – la oss si – den forgjettede 7. plassen bak de seks store?

Vi får se. Her er dere velkomne til å bli med på reisen.

Punkt 1: Hvilken by?

Det første punktet er også det enkleste. Vi må finne et sted i England som ikke har et lag å snakke om, for så å gi den byen den 21. plassen i Premier League. Jeg googler «Biggest city England without football team», og via denne herlig nerdete varianten fra The Guardians nettsider i 2003 ender jeg til slutt på byen Dudley.  Verken Dudley Town FC eller Dudley Sports FC har ifølge byens Wikipedia-side noensinne vært høyere enn Southern League, og dermed er min by klar.

Punkt 2: Hvilket navn?

Det neste blir å finne et fancy tilnavn, slik Las Vegas ga sine iskrigere navnet Vegas Golden Knights. I lys av Dudley-navnet tenker jeg umiddelbart på Harry Potter, der Dudley Dursley (på norsk Dudleif) er hovedpersonens gompefetter. Dermed blir navnevalget mitt i grunnen ekstremt enkelt. Laget mitt heter Dudley Wizardcousins.

DUDLEYS FOTBALLSTOLTHET: Duncan Edwards, som tragisk mistet livet etter flyulykken som også rammet hans Manchester United-lag i 1958, var født i Dudley. Foto: Simon Dawson/AP Photo

Punkt 3: Klargjøre premissene

For å bringe til bordet hvilke spillere som faktisk kan være aktuelle for nyopprettede Dudley Wizardcousins, må reglene for hvilke spillere som kan snappes opp fra de andre klubbene være helt klare. NHL-versjonen fra i fjor sommer må få sin ekvivalent i Premier League.

(Dersom du kjenner til premissene her, eller bare ikke bryr deg, kan du hoppe rett til punktet der spillervalgene starter. Det punktet heter “Her starter moroa” litt lengre nede på siden her.)

Ifølge nhl.coms artikkel om reglene forut for Las Vegas-lagets deltakelse i draften, gjaldt følgende noe forkortede og omskrevete premisser for hvilke spillere de kunne velge blant:

Beskyttet liste

  • Klubbene har to muligheter for hvilke spillere de kan beskytte (gjøre utilgjengelige)
    • a) Sju angripere, tre forsvarere og en keeper
      eller
    • b) Åtte utespillere fra valgfri posisjon og en keeper
  • Spillere som har en aktiv såkalt «no movement»-klausul på tidspunktet draften finner sted må beskyttes
  • Alle første-og andreårsproffer, i tillegg til såkalte usignerte draft-valg, er fritatt fra å bli valgt (og teller ikke med i beskyttelseslisten)

Forutsetninger for spillervalg

  • Klubbene må også imøtekomme følgende minimumskrav  når det gjelder spillere man gjør tilgjengelig for draft:
    • 1) Én forsvarsspiller under kontrakt som spilte enten
      • a) 40 eller flere NHL-kamper forrige sesong
        eller
      • b) 70 eller flere NHL-kamper i løpet av de to foregående sesongene
    • 2) To angrepsspillere under kontrakt som begge spilte enten
      • a) 40 eller flere NHL-kamper forrige sesong
        eller
      • b) 70 eller flere NHL-kamper i løpet av de to foregående
    • 3) En keeper som er under kontrakt
    • * Spillere med potensielt karrieretruende skader som har vært ute av spill i mer enn de 60 siste kampene kan ikke benyttes for å fylle opp kvotene.

Retningslinjer for klubben som skal hente spillerne

  • Klubben må hente én spiller fra hver av de andre klubbene, og med det ende opp med totalt 30 spillere
  • Klubben må hente følgende antall spillere i hver posisjon: 14 angripere, ni forsvarere og tre keepere
  • Klubben må hente minimum 20 spillere som er under kontrakt kommende sesong
  • Klubben må hente spillere med en samlet «expansion draft value» som er mellom 60-100% av den foregående sesongens øvre lønnstak. (Blir ikke representativt i mitt tilfelle)

For å overføre retningslinjene til Premier League-eksempelet, benytter jeg en kombinasjon av inspirasjon fra The Independents artikkel og egen tolkning av kriteriene.

Dermed ender vi med følgende PL-kriterier:

Beskyttet liste

  • Klubbene har to muligheter for hvilke spillere de kan beskytte 
    • a) Åtte angripere, tre forsvarere og en keeper
      eller
    • b) Ni utespillere fra valgfri posisjon og en keeper
      (Oppjustert pga noe større tropper i Premier League enn i NHL)
  • Spillere som har en aktiv såkalt «no movement»-klausul på tidspunktet draften finner sted må beskyttes
    (Dette punktet ser jeg bort ifra i mitt tenkte tilfelle, fordi dette ikke har en ekvivalent i fotballen slik jeg ser det)
  • Alle spillere som debuterte som seniorspiller (uavhengig av nivå) etter 1. januar 2016 er fritatt fra å bli valgt (og teller ikke med i beskyttelseslisten)

KAN IKKE FREDE ALLE: Forutsetningene for hele prosjektet er at klubbene MÅ tilgjengeliggjøre noen av sine mest sentrale. Det blir verst for de store klubbene. Foto: Oli Scarff/AFP

Forutsetninger for spillervalg

  • Klubbene må også imøtekomme følgende minimumskrav når det gjelder spillere man gjør tilgjengelig for draft:
    • 1) Én forsvarsspiller under kontrakt som (har) STARTET enten
      • a) Elleve eller flere PL(eller Championship)-kamper denne sesongen (Alle tall her teller etter de første 11. rundene, fordi det var da jeg påbegynte dette etter hvert altfor lange innlegget)
        eller
      • b) 30 eller flere PL(eller Championship)-kamper i løpet av de to siste sesongene (denne og forrige)
        (Nedjustert pga under halvparten av kampantall i PL sammenlignet med NHL. Justert til den inneværende + forrige sesong, før runde 23. Lagt til kravet STARTET kampene.)
    • 2) To midtbane-eller angrepsspillere under kontrakt som begge (har) STARTET enten
      • a) Elleve eller flere PL(eller Championship)-kamper denne sesongen
        eller
      • b) 30 eller flere PL(eller Championship)-kamper i løpet av de to foregående sesongene (denne og forrige)
        (Midtbanespillere og angrepsspillere i én og samme kategori, for enkelhetens skyld)
    • 3) En keeper som er under kontrakt
    • * Spillere med potensielt karrieretruende skader som har vært ute av spill i mer enn de 40 siste kampene kan ikke benyttes for å fylle opp kvotene.
      (Nedjustert pga. antallet kamper per sesong, uten at jeg helt ser hvordan denne regelen fungerer i praksis. Om en har stått over de siste 40 har en vel vanskelig spilt 30 av de siste 60. Menmen. Sikkert noe jeg har misforstått.)

Retningslinjer for klubben (i dette tilfellet Vegas/Dudley) som skal hente spillerne

  • Klubben må hente én spiller fra hver av de andre klubbene, og med det ende opp med totalt 20 spillere
  • Klubben må hente følgende antall spillere i hver posisjon: Elleve angripere, sju forsvarere og to keepere
  • Klubben må hente minimum 20 spillere som er under kontrakt kommende sesong (Blir ikke representativt i mitt tilfelle)
  • Klubben må hente spillere med en samlet «expansion draft value» som er mellom 60-100% av den foregående sesongens øvre lønnstak. (Blir ikke representativt i mitt tilfelle)

Da er reglene klargjort, om vi legger til at spillere som er på lån til en klubb regnes med som en del av den troppen de nå er del av, ikke moderklubben, og vi kan gå over til det dette virkelig handler om:

Hvilke spillere vil de forskjellige Premier League-klubbene frede, og hvem kan Dudley Wizardcousins ende opp med å hente?

(Denne prosessen valgte The Independent å la fans av de forskjellige klubbene stå for, men her har jeg jo gleden – i form av min egen blogg – å foreta hele utvelgelsesprosessen selv. Her vil dere garantert komme med uenigheter, og sånn skal det jo også være. Det er dere lesere, som fans og eksperter på egne lag, som kjenner de respektive klubbene best. Mine valg er mer overfladiske, og mest for gøy. Så det er jo fair enough, men sånn blir det engang.)

Her begynner moroa: Hvem blir FREDET?

Arsenal:

Arsène Wenger har sine beste spillere fremover i banen, men man får altså frede to spillere flere (tolv totalt) om man låser seg til at nøyaktig tre av dem må være forsvarsspillere. Petr Cech er soleklar på keeperplass, hvilket betyr potensielt ut med David Ospina, og i tillegg har Héctor Bellerin, Granit Xhaka og Alexandre Lacazette også spilt alle kampene denne sesongen. Det sier noe om viktigheten, og de fire  i utgangspunktet fredes. Spørsmålstegnene rundt Mesut Özil og Alexis Sánchez får vike i denne omgang, og de blir heller ikke gjort tilgjengelige. Foreløpig. I forsvaret er også Nacho Monreal og Laurent Koscielny i mine øyne bankers å frede, hvilket betyr at Sead Kolasinac, Calum Chambers, Per Mertesacker, Shkodran Mustafi, Mathieu Debuchy, Ainsley Maitland-Niles og Rob Holding må ofres. Sistnevnte debuterte som seniorspiller for Bolton sommeren 2015, og kan derfor ikke telles innunder ungdomskvoten. Det kan dog nykommeren Konstantinos Mavropanos, som seniordebuterte for PAS Giannina i november 2016. De fire siste offensive fredningsplassene tenkte jeg først å gi til Aaron Ramsey, Alex Iwobi, Danny Welbeck og en Jack Wilshere på vei mot gamle høyder. Dermed ser det ut til ikke å gå mot fredning for verken Mohamed Elneny, Olivier Giroud, langtidsskadde Santi Cazorla eller Chuba Akpom, mens Jeff Reine-Adélaïdes debut 9. januar 2016 gjør ham akkurat fredbar. (PS! Duoen Francis Coquelin og Theo Walcott var for øvrig også en del av dette regnestykket da jeg startet prosjektet, men ville uansett ikke påvirket noen av kvotene her).

ENKELT VALG: Det å velge Petr Cech som den fredede keeperen i Arsenal var noe av det enkleste. Foto Reuters/John Sibley

Kvotene blir dog påvirket uansett her, fordi tallene taler imot meg fra første stund. Problemet oppstår nemlig når man ser på antallet kamper de utelatte offensive har startet de siste 1,5 sesongene. Defensivt er det ikke noe problem, der både vrakede Mustafi og Kolasinac har nok kamper, men i midtbane-og angrepsleddet tilfredsstiller ikke noen av mine i utgangspunktet vrakede spillere de kravene som skal til for at minimum to offensive spillere som kan ofres har spilt fra start i et tilstrekkelig antall kamper. (Det ville de heller ikke gjort om Coquelin eller Walcott (begge 23 kamper) var del av regnestykket). Jeg ser derfor på statistikken over hvem som faktisk har over 30 kamper fra start de siste to sesongene, og finner kun Sánchez (53), Xhaka (50) og Özil (48) av det jeg fra nå av omtaler som angripere. Dermed må vi se på hvem som har startet halvparten av kampene denne sesongen, og da kan man kun legge til Lacazette og Ramsey. Verken Welbeck, Iwobi eller Wilshere kan heller ofres for å gjøre plass til noen av de viktigere stjernene.

Jeg har med andre ord et stort problem. Hvem er viktigst for Wenger og Arsenals lag og spillestil pr. dags dato? To av angriperne må vekk, og i lys av de siste dagers spekulasjoner faller jeg ned på at Alexis Sánchez åpenbart blir en av de to. Jeg skjønner også at denne bloggen på publiseres raskt nå, for i skrivende stund virker Manchester United-overgang mer og mer som en realitet. Det får bli et lite ekstra bonusspor oppi det hele her. I tillegg får prinsippet om at Xhaka i utgangspunktet måtte fredes, i lys av antallet kamper spilt denne sesongen, vike. Ramsey, Lacazette og Özil går rett og slett foran. For Arsenal-fansen ville vel ikke håndtert at både Sánchez og Özil forsvinner på samme tid?

Ettersom så få offensive spillere er igjen å velge blant som fredede, lyser plutselig muligheten for å gå ned til en total på ti, for å få enda flere forsvarsspillere trygt i havn, mot meg. Vurderingen blir da Iwobi opp imot Mustafi/Kolasinac/Holding, men i utgangspunktet tenker jeg at den tydeligvis festglade nigerianske landslagsspilleren rett og slett går foran fordi han er nevøen til Jay-Jay Okocha. Når Sánchez uansett er på listen, blir det vel dog han som velges av plukkende klubb, så å bruke mer tid på vurderingen her er i praksis fånyttes. Iwobi får bli, hvilket også gir fredning til Giroud og Cazorla.

Fredet: Petr Cech, Laurent Koscielny, Nacho Monreal, Hector Bellerin,  Aaron Ramsey, Santi Cazorla, Jack Wilshere, Alex Iwobi,  Mesut Özil, Danny Welbeck, Alexandre Lacazette, Olivier Giroud(+ Konstantinos Mavropanos  og  Jeff Reine-Adélaïde)

Ikke fredet (som resultat av kravene): David Ospina, Shkodran Mustafi, Granit Xhaka, Alexis Sánchez

Andre merkbare ikke-fredede:  Sead Kolasninac, Per Mertesacker, Rob Holding, Calum Chambers, Ainsley Maitland-Niles, Carl Jenkinson, Mohamed Elneny

Bournemouth:

Eddie Howe ville nok også gått for å frede tolv mann, hvorav kun tre er forsvarere, og ikke en total på kun ti. Det vil jeg jo egentlig tro at alle vil, all den tid man ikke har overflod av gode spillere bak og et fåtall man ønsker å beholde offensivt. Nok om det. I Bournemouth-laget er det heller ingen tvil om hvem som blir valgt på keeperplass. Asmir Begovic får fredningen, mens Artur Boruc må ut i kulden. I forsvarsrekkene er det Nathan Aké som har vært fremtredende denne sesongen, mens den rutinerte kvartetten Steve Cook, Charlie Daniels, Adam Smith og Simon Francis alle har bokført over 50 Premier League-kamper siden starten av august 2016. Kun tre av disse fem kan dog velges, og jeg velger å gå for Cook, som til og med har funnet scoringsformen de siste ukene, og mannen med den nydelige venstrefoten Daniels. I de åtte offensive posisjonene er Joshua King og Harry Arter egentlig de eneste åpenbare, og i det jeg skriver dette så skjønner jeg jo hvorfor noen kanskje vil velge å frede ti mann i stedet for tolv for å frigjøre defensive plasser. Når man allikevel må ofre en av de to forsvarerne man i så fall plutselig får tilgjengelig, på grunn av kravene om at én av dem må ha spilt så å så mye, faller dog kanskje denne valgmuligheten bort på ny.

FEIRET MED STEVE COOK: Joshua King (her med Steve Cook) jublet etter en scoring forrige sesong. Foto: AFP PHOTO / Adrian DENNIS

Seks offensive spillere til skal fredes, og selv om Jermain Defoe ikke har lyktes fullt ut så er han et prestisjekjøp som får fornyet tillit. Andrew Surman, Junior Stanislas, Ryan Fraser, Jordon Ibe, Marc Pugh, Callum Wilson, Dan Gosling, Benik Afobe og Lewis Cook kjemper i praksis om de resterende fem, og av disse har kun Surman (38 kamper totalt) og Ibe (Tolv kamper denne sesongen) startet nok kamper til at de tilfredsstiller kravene som stilles til dem som må plasseres på «ikke fredet-listen». Jeg har funnet ut at det er lurest å sjekke nettopp det før jeg foretar valgene, og dermed må i hvert fall de to som må vike denne gang. I tillegg prioriteres Stanislas, Fraser, Wilson, Afobe og Cook foran Pugh og Gosling i min bok

Fredet: Asmir Begovic, Nathan Aké, Steve Cook, Charlie Daniels, Joshua King, Harry Arter, Jermain Defoe, Junior Stanislas, Ryan Fraser, Callum Wilson, Benik Afobe, Lewis Cook

Ikke fredet (som resultat av kravene): Artur Boruc, Simon Francis, Andrew Surman, Jordon Ibe

Andre merkbare ikke-fredede:  Adam Smith, Marc Pugh, Dan Gosling, Tyrone Mings, Lys Mousset, Lewis Grabban

Brighton:

Chris Hughtons Brighton er det første av de tre nyopprykkede lagene som er under lupen, og ettersom de spilte et høyere antall kamper forrige sesong i Championship (46 totalt) vil også flere spillere kunne tilfredsstille kravene om antall kamper spilt. Den må vi la de få, disse nyopprykkede lagene. Keeperplassen er klink også her, med nysigneringen Mathew Ryan som den fredede og rutinerte Tim Krul på tilgjengelig-listen.  Blant forsvarsspillerne er Bruno, Markus Suttner, Lewis Dunk, Shane Duffy og Gaëtan Bong de som har spilt nok kamper til at en av dem må ofres, og selv om Bruno er lagets kaptein så er han snart 38 og har en potensiell erstatter i Ezequiel Schelotto bak seg i rekkene. Spanjolen blir dermed overflødig her, mens også Suttner ryker fordi man kun kan frede tre bak. Det samme gjør Connor Goldson, som har vært ute med hjerteproblemer.

Tomer Hemed, som hadde en fremtredende rolle forrige sesong, men som har en mer perifer rolle i denne, er blant dem som i utgangspunktet fint kan ofres, men dessverre har han to kamper for få til å være blant de to offensive sentrale spillerne som gjøres tilgjengelig. Her må det foretas tøffe valg, fordi kun fem spillere har et tilstrekkelig antall kamper. All den tid Pascal Groß er lagets viktigste spiller, og Anthony Knockaert er den han er, må to av tre av Dale Stephens, Davy Pröpper (som begge har startet samtlige kamper denne sesongen) og Glenn Murray (som er lagets toppscorer) gjøres tilgjengelige. Valget faller på å frede den nederlandske landslagsspilleren Pröpper. De resterende valgene gjør seg omtrent av seg selv, all den tid troppen ikke er så bred. Rekordsigneringen Jürgen Locadia flyr rett fra Eindhoven til fredning her, mens rutinerte Steve Sidwell også får en plass. Han er ikke lenger sentral i laget, men blir fredet som resultat av at Isaiah Browns korsbånd røk i FA-cupen og han dermed er tilbake i Chelsea etter utlån.

Fredet: Mathew Ryan,  Lewis Dunk, Shane Duffy, Gaëtan Bong, Pascal Groß, Anthony Knockaert, Davy Pröpper, Solly March, Jose Izquierdo, Tomer Hemed,  Steve Sidwell, Jürgen Locadia

Ikke fredet (som resultat av kravene): Tim Krul, Bruno, Dale Stephens, Glenn Murray

Andre merkbare ikke-fredede:  Markus Suttner,  Liam Rosenior, Connor Goldson, Ezequiel Schelotto, Bream Kayal

Burnley:

Sean Dyche har imponert alle denne sesongen, først og fremst gjennom en oppofrende defensiv struktur. Min kollega Simen Stamsø Møller er blant dem som har skrytt og analysert, og for et så innarbeidet kollektiv vil det garantert være vanskelig å miste tre spillere som har spilt mye. Den tøffe jobben med å velge hvem som må bort, unner en ikke noen, og særlig tøft blir det bak. På keeperplass imponerte Tom Heaton forrige sesong, mens Nick Pope har tatt over i kapteinens skadefravær denne. Her blir valget dog å beholde Heaton, mens Pope blir tilgjengelig om Wizardcousins skulle ønske hans tjenester. I forsvarsrekkene har Ben Mee og James Tarkowski denne sesongen gjort seg uunnværlige, og dermed står det mellom Matthew Lowton og Stephen Ward når det gjelder vraking. Valger faller ned på å beholde Ward, siden Phil Bardsley er et vel så godt alternativ på høyreback dersom Lowton blir draftet.  I kjølvannet av at kun tre forsvarere kan fredes, ryker også Charlie Taylor, Kevin Long og nevnte Bardsley.

Den tøffe jobben med å velge hvem som må bort, unner en ikke noen

På midtbanen må man velge å tilgjengeliggjøre to av sju av den offensive kraften i form av Jack Cork, Johann Gudmundsson, Scott Arfield, Jeff Hendrick, Robbie Brady, Steven Defour og Chris Wood. I mine øyne er Cork en av de mest undervurderte i ligaen, mens Defours eleganse og frisparkfot alltid må prioriteres å beholde. Til tross for arbeidsmentaliteten ryker til slutt Scott Arfield og Johann Gudmundsson i denne omgang. De fem andre kan fredes, mens de tre siste fredningsplassene går til Sam Vokes, Ashley Barnes og innlånte Georges-Kévin N’Koudou fra Tottenham. Her kunne det jo faktisk blitt vurdert å frede to keepere, og la tredjekeeper Anders Lindegaard gå som den vrakede keeper, men det var en variant jeg kom på litt senere i skrivingen av dette altfor lange innlegget, og dermed lar jeg heller min opprinnelige tanke om at en av de to beste keeperne må ofres bli stående.

Fredet: Tom Heaton, Ben Mee, James Tarkowski, Stephen Ward, Jack Cork, Jeff Hendrick, Robbie Brady, Steven Defour, Chris Wood, Sam Vokes, Ashley Barnes, Georges Kevin N’Koudou

Ikke fredet (som resultat av kravene): Nick Pope, Matthew Lowton, Johann Gudmundsson, Scott Arfield

Andre merkbare ikke-fredede:  Anders Lindegaard, Charlie Taylor, Kevin Long, Phil Bardsley, Dean Marney, Ashley Westwood, Jonathan Walters, Fredrik Ulvestad, Nahki Wells

Chelsea:

Antonio Conte må nok se seg nødt til potensielt å ofre noen flere stjerner enn hva som har vært tilfellet for de foregående lagene, og det er nok ikke med et smil om munnen han ville satt seg ned for denne tilsvarende oppgaven. Da er det betraktelige gøyere å stille seg i hans sko, og se an lagdel for lagdel. Keeperplassen er som hos de fleste enkel, og Thibaut Courtois får fredningen mens Willy Caballero og familien må leve i uvisshet rundt hvorvidt han må ta med seg familien til Dudley, West-Midlands. Kun tre forsvarere kan i utgangspunktet fredes, og den soleklare er i hvert fall César Azpilicueta. Viktigere forsvarsspiller finnes ikke for et topplag i England, men det åpner seg et stort spørsmålstegn når det skal velges hvilke to makkere han skal få med seg på forsvarsfredningslisten. Vingbackene må i denne sammenheng regnes som forsvarere, og det sier seg selv at det ikke blir plass til både Marcos Alonso, Victor Moses og Davide Zappacosta når man også skal ta både Gary Cahill, Andreas Christensen, David Luiz og Antonio Rüdiger med i regnestykket. Av disse er det også kun Zappacosta som ikke har nok kamper til å beslaglegge en av de to rutinerte ikke-fredede plassene, så her er det i praksis fritt fram. Marcos Alonso blir valgt, og det samme gjør faktisk unge lovende Andreas Christensen. Dansken har satt både David Luiz og kaptein Gary Cahill fullstendig i skyggen denne sesongen, og gjør det igjen her.

VINNER: De to siste sesongers mestere i Premier League har begge inneholdt ingrediensen N’Golo Kanté sentralt på midtbanen. Foto: AFP / Tolga Akmen

På midtbanen og i angrepsrekkene må det nye tøffe valg til, for i denne lagdelen er de regjerende mesterne åpenbart fullstappet av profiler. Hør bare på følgende stjernerekke hvorav to mann ofres: N’Golo Kanté (54 PL-kamper fra start siste 1,5 sesong), Eden Hazard (50 på 1,5 sesong), Pedro (37 på 1,5), Álvaro Morata (17 kamper fra start denne sesongen), Tiemoué Bakayoko (16 fra start denne sesongen), Cesc Fàbregas (15 denne) og Willian (elleve denne). Til tross for de enorme kvalitetene, må jeg neste falle ned på at både Pedro og Willian gjøres tilgjengelig her. Da sitter jeg i en situasjon der ni mann er fredet, og av de som gjenstår er ikke verken Danny Drinkwater, Michy Batshuayi eller nysignerte Ross Barkley – som er de som er verdt  å nevne – i mine øyne viktige nok for laget til at det ikke i dette tilfellet bør vurderes kun å frede ti mann og frigjøre en plass i forsvarsrekkene. Dermed gjør jeg det, får fredet kaptein Gary Cahill og lar de tre nevnte står ufredet. Jeg regner i grunn uansett med at de nyoppstartede fra Dudley vil velge latin-amerikansk når de tar for seg en tilgjengelig Chelsea-spiller.

Fredet: Thibaut Courtois,  Cesár Azpilicueta, Marcos Alonso, Andreas Christensen, N’Golo Kanté, Eden Hazard, Álvaro Morata, Tiemoué Bakayoko, Cesc Fàbregas, Gary Cahill (+Charly Musonda som debuterte sent nok)

Ikke fredet (som resultat av kravene): Willy Caballero, David Luiz, Pedro, Willian

Andre merkbare ikke-fredede:   Victor Moses, Antonio Rüdiger,  Davide Zappacosta, Danny Drinkwater, Michy Batshuayi, Ross Barkley

Crystal Palace:

Roy Hodgson er nok i gang med en oppryddingsaksjon selv i disse dager, all den tid han for første gang selv kan sette preg på et Palace-lag han overtok som akterutseilt i september. Nå er de nummer 14, og den tidligere England-sjefen vil nok ikke se mange av sine mest profilerte forsvinne i dette vinduet. I dette tenkte tilfellet må han jo imidlertid dessverre det, og dere som følger med har jo etter hvert nå skjønt spillereglene: Tre av de sentrale i laget (som har startet enten halvparten av kampene denne sesongen eller over den siste 1,5 sesongen til sammen) må gjøres tilgjengelige. Tolv (eller av og til ti) kan fredes. Jeg skjønner nå at det er riktigst å gå for de man må ofre først, for deretter å ta fredningen, og det ville nok også Roy skjønt i det han bega seg ut på å sette opp sine lister. Roy er en dedikert, nøyaktig og strukturert mann, så han hadde nok hatt orden i sysakene sine i et eksempel som dette.

1511

Palace er ett av lagene der det ikke er åpenbart hvem av keeperne som fredes, og selv om klubblegendestatusen til Julian Speroni kanksje burde reddet ham så er han 38 år og må vike for Wayne Hennessey i denne omgang. Hvis man må frede en keeper da. Det må man jo ikke, ettersom kravet kun er at man må «anite-frede» en, så det kan vi eventuelt komme tilbake til dersom man savner angripere å frede. Først handler det uansett om å identifisere de forsvarsspillerne som har vært såpass viktige i laget at én av dem kan plasseres på ikke-fredet-listen, og denne sesongen gjelder det for Scott Dann (16 kamper fra start), Joel Ward (14), James Tomkins (12) og Timothy Fosu-Mensah (11). I tillegg har Martin Kelly spilt 30 kamper fra start siste 1,5 sesonger, og kan dermed også velges. Husk også på kravet om at kun tre forsvarere kan fredes dersom man går for å frede tolv mann, og ha i bakhodet at Palaces beste forsvarer, Mamadou Sakho, ikke er blant disse fem nevnte. Sakho må fredes, og det samme velger jeg å gjøre med Dann og Ward. Sistnevnte har startet 52 kamper siden sesongstart i forfjor, hvilket er mest av samtlige i klubben. Fosu-Mensah er på lån fra Manchester United, og uansett tapt eiendom for Palace til sommeren, men også så ung at han debuterte profesjonelt i februar i fjor. Dermed fredes han utenfor kvotene.  Den skjebnen gjelder dog ikke for Patrick van Aanholt, som ryktes bort i disse dager, Pape Souaré som riktignok er tilbake fra langtidsskade etter en bilulykke, Jaïro Riedewald som aldri har slått til og Damien Delaney som ikke er like sentral lenger og som ble slaktet av fansen etter skadecomebacket mot Brighton i FA-cupen. De må leve i uvisshet ved å være på listen over dem som kan forsvinne.

På midtbanen og framover må to sentrale menn ofres, og av de som tilfredsstiller kravene til å spille offerrollen har Palace også en solid gjeng å ta av. Andros Townsend, Christian Benteke, Wilfried Zaha, Yohan Cabaye, Jason Puncheon, James McArthur, Luka Milivojevic, Jeffrey Schlupp og Ruben Loftus-Cheek har alle nok kamper enten denne sesongen eller over de to siste kombinert, og mitt valg blir å ofre de to sistnevnte. Schlupp og van Aanholt dekker i praksis de samme hullene i troppen, selv om de her omtales i hver sin lagdel, og til tross for at den tidligere Leicester-spilleren har vært sentral denne sesongen så har jeg mer sansen for alle de andre i lagdelen. Loftus-Cheek er Chelseas eiendom, og forsvinner tilbake dit til sommeren på lån, så dermed ville det være uansvarlig å ofre en av de andre. Enkel matematikk forteller at det da er én plass igjen for offensiv fredning, dersom jeg velger å beholde fredningen på Hennessey, og ettersom kun Lee Chung-yong og Bakary Sako i praksis er igjen å velge blant, lar jeg Hennessey få bli. Sako får den siste plassen, først og fremst fordi jeg har sett ham live for Wolverhampton mot Barnsley sammen med to av mine beste venner i en kamp jeg alltid vil huske. I tillegg går langtidsskadde Connor Wickham under «Cazorla-kvoten», for spillere man fort glemmer, all den tid han ikke har spilt kamp side november 2016. I motsetning til den briljante spanjol forsvarer dog ikke han en plass på fredningslisten på bekostning av noen man egentlig ikke vil ha i klubben.

Fredet: Wayne Hennessey, Mamadou Sakho, Scott Dann, Joel Ward, Andros Townsend, Christian Benteke, Wilfried Zaha, Yohan Cabaye, Jason Puncheon, James McArthur, Luka Milivojevic, Bakary Sako (+Timothy Fosu-Mensah)

Ikke fredet (som resultat av kravene): Julian Speroni, James Tomkins, Jeffrey Schlupp, Ruben Loftus-Cheek

Andre merkbare ikke-fredede:  Martin Kelly, Patrick van Aanholt, Damien Delaney, Jairo Riedewald, Lee Chung-yong, Connor Wickham

Everton:

Sam Allardyce er en annen som har kommet inn underveis i sesong og som i disse dager har sin første ryddeaksjon i det han garantert ser på som en feilbalansert tropp. Ross Barkley (Chelsea) og Kevin Mirallas (Olympiakos, lån) er allerede forsvunnet ut, mens Cenk Tosun er hentet fra Besiktas for nesten 300 millioner kroner. Så får vi se hvordan det påvirker valgene her. Det enkle valget er i hvert fall å bestemme seg for at Jordan Pickford uansett skal bli værende bakerst, mens både Maarten Stekelenburg og Joel Robles helt fint potensielt kan forsvinne ut uten at Mersey River renner over av tårer av den grunn. Av forsvarsspillere kan man kun ta vare på tre, noe som betyr at fire av gjengen som består av Ashley Williams, Leighton Baines, Phil Jagielka, Michael Keane, Cuco Martina, Jonjoe Kenny og Mason Holgate vrakes. Alle disse tilfredsstiller også kravene til å kunne vrakes innenfor kvoten, og dermed handler det i grunn bare om å identifisere de tre viktigste spillerne. Keane, Baines og Kenny (litt pga navnet og litt pga fremtidsutsiktene) blir valgt.

Nå tenker du kanskje at Kenny uansett ville gått under ungdomskvoten, men med seniordebut for Wigan på utlån høsten 2015 går det akkurat ikke. Langtidsskadde Séamus Coleman og Ramiro Funes Mori ryker dessverre også tilsynelatende her, og i det jeg skriver dette innser jeg at kvotene for antall spillere i hver lagdel som fredes trolig burde vært lagt opp noe annerledes. Fordelingen 1-3-8 burde nok heller vært 1-5-6 eller noe slikt, siden det blir så mange forsvarsspillere som gjøres tilgjengelige, men det får våge seg. Nå er jeg kommet for langt i prosessen til å gjøre om på det… Og uansett får jo Dudley Wizardcousins bare velge én spiller fra hver klubb. Så de aller fleste av dem på listen over ikke-fredede vil jo bli værende i din klubb. Ikke gråt over uspilt melk.

De åtte øvrige fredede plassene offensivt i banen skal fordeles, og så er det jo slik at to mann som er sentrale i laget må ofres. Av dem som har nok kamper er Idrissa Gueye, Gylfi Sigurdsson, Wayne Rooney, Dominic Calvert-Lewin, Morgan Schneiderlin og Tom Davies de som kan bekle de to plassene. Davies debuterte sent nok til å bli fredet uavhengig av kvotene (Calvert-Lewin er det ikke da han spilte for Sheffield United tidligere), og ettersom Gueye er lagets viktigste spiller og må bli værende er det med tungt hjerte jeg enten må stille til huggs minst én av to store personlige favoritter i Gylfi Sigurdsson og Wayne Rooney eller gjøre fremtiden usikker for unge, lovende Calvert-Lewin. Schneiderlin er også et meget sterkt navn som ryker i denne sammenheng, som fort kan bli snappet opp, og til slutt velger jeg å bruke hjertet fremfor hjernen og legger DCL til i miksen.

NYANKOMMET: Theo Walcott kommer rett fra kulden i Arsenal og til fredning i Everton. Foto: Reuters/Jason Cairnduff

Fem mann til kan fredes, og nyinnkjøpte Cenk Tosun er selvsagt åpenbar. Det samme er Yannick Bolasie, men utover det syntes jeg i grunn ikke i utgangspunktet at noen av de resterende offensive spillerne burde fredes på bekostning av de allerede vrakede forsvarerne. Aaron Lennon, James McCarthy, Muhamed Besic, Oumar Niasse, Ademola Lookman (som seniordebuterte i november 2015, akkurat for sent) og sommersigneringene Davy Klaasen, Sandro Ramírez og Nikola Vlasic var ikke i utgangspunktet nok til at jeg ikke først hadde bestemt meg for å nedjusteree til kun å frede ti mann, for å få plass til langtidsskadde Séamus Coleman som fredet spiller. Dette endret seg dog etter kjøpet av Theo Walcott, som åpenbart må rett inn på fredet liste. Det åpner også plass for ytterligere to fredninger, som da går til prestisjekjøpet Klaassen og stortalentet Ademola Lookman.

Fredet: Jordan Pickford,  Michael Keane, Jonjoe Kenny, Leighton Baines, Idrissa Gueye, Gylfi Sigurdsson, Wayne Rooney, Cenk Tosun, Yannick Bolasie, Theo Walcott, Davy Klaasen, Ademola Lookman (+ Tom Davies)

Ikke fredet (som resultat av kravene): Maarten Stekelenburg, Ashley Williams,  Morgan Schneiderlin, Dominic Calvert-Lewin

Andre merkbare ikke-fredede:  Joel Robles, Séamus Coleman, Phil Jagielka, Cocu Martina, Mason Holgate, Ramiro Funes Mori, Aaron Lennon, James McCarthy, Muhamed Besic, Oumar Niasse, Sandro Ramírez, Nikola Vlasic

Huddersfield:

David Wagner er også blant dem som har sikret seg en forsterkning dette vinduet, i form av Terence Kongolo på lån fra Monaco. Jeg skal ærlig innrømme at dette er den PL-troppen jeg har minst kunnskap til i bredden, og det kommer nok også valgene mine til å bære preg av. Terriernes bjeffende supportere i Norge får ha meg unnskyldt. Unnskyld. På keeperplass er det imidlertid ingen tvil, der Jonas Lössl har vært en av lagets mest fremtredende spillere denne sesongen og utvilsomt skal bli værende. Dermed potensielt ut i kulden med Joel Coleman og evigunge Robert Green. Én forsvarer som i hvert fall skal bli værende er Mathias «Zanka» Jørgensen. Kolossen fra Danmark er den eneste av utespillerne som har startet alle kampene for de nyopprykkede denne sesongen. I tillegg tilfredsstiller også Christopher Schindler, Chris Löwe og kaptein Tommy Smith kravene for antall kamper spilt denne sesongen til at én av dem kan ofres. Det må også én av dem, ettersom ikke Michael Hefele, som ville vært den naturlige å ofre all den tid han ikke har startet kamper denne sesongen, kun spilte 28 kamper fra start forrige sesong og akkurat går utenfor kravet om å være sentral nok. Schindler må på listen, mens kaptein Smith aldri går ned før skipet er helt til bunns. Dermed ryker Löwe. He’s in the air, kan man si. De tre forsvarsplassene er dermed fylt opp, og Scott Malone , Martin Cranie og nevnte Hefele og nyinnlånte Kongolo må ut i det ukjente enn så lenge.

Fremover på banen er det også få spillere som tilfredsstiller kravene, noe som betyr at to av Aaron Mooy, Tom Ince, Elias Kachunga, Rajiv van La Parra, Laurent Depoitre og Jonathan Hogg må gjøres tilgjengelig. De tre første mener jeg er viktigst å beholde, og dermed står mellom å vrake enten toppscorer Depoitre, visekaptein Hogg eller van La Parra, som har scoret ett av sesongens vakreste mål. Denne gang blir det kvantitet foran kvalitet, og førstnevnte får fredningen. Fire offensive til kan fredes, og det blir Steve Mounie, Colin Quaner og Danny Williams, samt nysigneringen Alex Pritchard som ble hentet fra Norwich forrige uke.

Fredet: Jonas Lössl,  Mathias «Zanka» Jørgensen, Christopher Schindler, Tommy Smith, Aaron Mooy, Tom Ince, Elias Kachunga, Laurent Depoitre,  Steve Mounie, Colin Quaner, Danny Williams, Alex Pritchard

Ikke fredet (som resultat av kravene): Joel Coleman, Chris Löwe, Rajiv van La Parra, Jonathan Hogg

Andre merkbare ikke-fredede:  Robert Green, Martin Cranie, Scott Malone, Michael Hefele, Terence Kongolo, Florent Hadergjonaj, Kasey Palmer, Abdelhamid Sabiri, Dean Whitehead, Philip Billing

Leicester:

Claude Puel har managerjobben i det laget som vant ligaen nest sist på engelsk fotballs øverste nivå. Og en ting skal i hvert fall være sikkert: Hadde en fjernet tre av de mest sentrale fra det laget, ville alt trolig falt i fisk. Men nå er 2015/16 blitt både til 2016/17 og videre igjen til 2017/18, og tiden er en helt annen. Kasper Schmeichel skal uansett fremdeles fredes i buret, hvilket sender Ben Hamer ut i usikkerhet. Tre forsvarere skal fredes blant Danny Simpson, Christian Füchs, Wes Morgan, Robert Huth, Harry Maguire, Ben Chilwell og Aleksander Dragovic, og Maguire er i mine øyne den viktigste. I tillegg velger jeg meg Chilwell (for fremtiden) og Captain Morgan. Det ville bare være for trist å se mannen som løftet pokalen i en annen drakt i Premier League. Alle de seks første tilfredsstiller kravene for nok kamper spilt, og dermed er forsvarsfloken løst på første forsøk.

I de offensive rekkene må som kjent to sentrale spillere stilles til disposisjon, og de som er sentrale nok til å oppta en plass i den kategorien er Riyad Mahrez, Jamie Vardy, Marc Albrighton, Shinji Okazaki, Wilfred Ndidi og Vicente Iborra. De to sistnevnte er blant de bedre sentralt på midten på den delen av tabellen som Leicester realistisk sett kjemper på, og selv om både Albrighton og Okazaki er tøffe potensielt å kaste på dør, er det nettopp tøffe valg dette handler om. Vahrez-linken må i hvert fall for enhver pris bevares. I tillegg må Adrien Silva, som endelig får spille fotball igjen etter noen måneder i eksil, og lynvingen Demarai Gray også bli værende. To plasser til er«up for grabs», og i valget mellom Andy King, Daniel Amartey, Matty James, Leonardo Ulloa, Islam Slimani, Ahmed Musa og Kelechi Iheanacho går jeg for først- og sistnevnte. En klubblegende og en unggutt som fremdeles har mange gode år foran seg går foran to tidligere rekordsigneringer i angrepsrekken akkurat her. Heller ikke den nye mannen Fousseni Diabaté, hentet fra nivå to i Frankrike denne måneden, når opp her foreløpig.

Vahrez-linken må i hvert fall for enhver pris bevares.

Fredet: Kasper Schmeichel, Harry Maguire, Ben Chilwell, Wes Morgan, Riyad Mahrez, Jamie Vardy, Wilfred Ndidi, Vicente Iborra, Adrien Silva, Demarai Gray, Andy King, Kelechi Iheanacho

Ikke fredet (som resultat av kravene): Ben Hamer, Danny Simpson, Marc Albrighton, Shinji Okazaki

Andre merkbare ikke-fredede: Eldin Jakupovic, Christian Füchs, Robert Huth, Aleksander Dragovic, Yohan Benelouane, Daniel Amartey, Matty James, Leonardo Ulloa, Islam Slimani, Ahmed Musa, Fousseni Diabaté

Liverpool:

Jürgen Klopp har tøffe valg foran seg, og dere som har hoppet rett til dette punktet fordi Liverpool er deres klubb skal vite at jeg ikke tar lett på oppgaven verken her eller hos de andre klubbene. Reglene må uansett følges, og en av to keepere, én viktig forsvarsspiller og to viktige offensive spillere  ofres. Lykke til. Helt bakerst blir valget å beholde Simon Mignolet, det er tross alt han som spiller på laget, og dermed ryker Loris Karius ut i denne omgang. Forsvaret har vært offer for mye kritikk, og det eneste som vel er sikkert er at nysigneringen Virgil van Dijk må fredes. To til kan slå følge, og Joël Matip er vel den mest naturlige stoppermakkeren pr. dags dato. Ser vi på hvem man har igjen, er navnene Dejan Lovren, Nathaniel Clyne, Joe Gomez, Ragnar Klavan og Alberto Moreno dem man kan velge mellom både når det gjelder en fredning og en tvunget «ikke-fredning», mens Andrew Robertson og Jon Flanagan også potensielt kan knipe den siste fredningsplassen. Gomez er både nåtiden og fremtiden, og får være med, mens resten er potensielle forsvarssigneringer for den nyoppstartede klubben. Trent Alexander-Arnolds seniordebut i oktober 2016 gjør forøvrig ham til et automatisk fredet objekt.

VANSKELIG Å VRAKE NOEN: På dager som da Liverpool slo Manchester City 4-3, er det vanskelig å velge bort noen av de røde. Foto: AFP/Oli Scarff

Fra midtbanen og fremover har de rødes supportere allerede måttet se Philippe Coutinho forsvinne denne måneden, så da er det kanskje fint at dette bare er et tankeprosjekt – et tankeprosjekt som allerede er gått laaaaaangt lengre ut i horisontene enn det som var tiltenkt ved start, men det får være en annen sak. Roberto Firmino, Georginio Wijnaldum, James Milner (midtbanespiller i denne sammenheng), Emre Can, Sadio Mané og Jordan Henderson er i rekkefølge de som har spilt flest kamper fra start (alle over 30) for klubben siden starten av forrige sesong, og i tillegg har Mohamed Salah nok fra start denne sesongen til at han kan være en av dem som potensielt ofres for kvoten. Det sistnevnte er selvsagt helt fullstendig utelukket, og når to menn må velges blir det to av tre av poteten Milner, kontraktsrebellen Emre Can og klubbkapteinen Henderson som må velges. Til tross for situasjonen rundt kontraken, kan man ikke vrake Can etter den kampen han leverte mot Manchester City, og dermed må Henderson – som kollega Simen Stamsø Møller tok til orde for i en annen blogg – risikeres. Tre mann til kan sikres plass, og da blir Adam Lallana, Alex Oxlade-Chamberlain og Dominic Solanke, de åpenbare. Daniel Sturridge kunne kanskje vært vurdert i stedet for Solanke, da toppnivået til førstnevnte er av den ekstreme sort, men  det er lenge siden kroppen har fungert.  Av andre navn forsvinner Danny Ings og Lazar Markovic (hva i all verden har skjedd med ham, forresten?) fort ut i ingenmannsland i denne sammenhengen, mens Ben Woodburn debuterte sent nok til at han går utenom kvotene.

Fredet: Simon Mignolet, Virgil van Dijk, Joël Matip, Joe Gomez,  Roberto Firmino, Georginio Wijnaldum, Sadio Mané, Emre Can, Mohamed Salah, Adam Lallana, Alex Oxlade-Chamberlain, Dominic Solanke (+ Trent Alexander-Arnold, Ben Woodburn)

Ikke fredet (som resultat av kravene): Loris Karius, Dejan Lovren, James Milner, Jordan Henderson

Andre merkbare ikke-fredede:  Nathaniel Clyne, Ragnar Klavan, Alberto Moreno, Andrew Robertson, Jon Flanagan,  Lazar Markovic, Danny Ings, Daniel Sturridge

Manchester City:

Pep Guardiola råder over mest penger, mest poeng og kanskje også mest tankebry i et tilfelle som dette. For hvem  i all verden skal man egentlig bortprioritere i et vrimmel av superstjerner, der så å si samtlige faktisk også (for tiden) presterer. Ederson skal inn og Claudio Bravo ut, men allerede i forsvarsleddet starter problematikken. Milliarder er benyttet i denne lagdelen, og kun tre kan garantert få bli værende. Kyle Walker, verdens dyreste forsvarsspiller inntil van Dijk-kjøpet denne måneden, John Stones og Nicolás Otamendi blir mine tre, så lenge jeg kan finne en utover dem som har spilt nok kamper til å bli tvangsflyttet som «sentral» i laget. Det finner jeg i nødløsningen på venstreback, Fabian Delph, som har startet 14 kamper ettersom førstevalget Benjamin Mendy ble skadet tidlig denne sesongen. Dessverre må moromannen Mendy vike som et resultat av to stoppere som virkelig har funnet seg selv på ny, og sammen med Danilo, Vincent Kompany og Eliaquim Mangala utgjør franskmannen starten påen enorm «øvrige vraket»-liste.

SUPERSENTRAL: Fernandinho er en av hovedårsakene til at Manchester Citys offensive stjerner får sprudle. Foto: AFP PHOTO / Oli SCARFF /

Heller ikke på midtbanen og i angrepet blir det enkelt når en kun kan slå ring rundt totalt åtte mann og gjerne skulle hatt plass til i hvert fall ni. Når navnene er Kevin De Bruyne, Fernandinho, Raheem Sterling, Leroy Sané, David Silva, Gabriel Jesus, Sergio Agüero, Bernardo Silva, Ilkay Gündogan og Yaya Touré skulle det gjerne vært så enkelt at man kunne vinke farvel til i hvert fall sistemann, men da jobber reglene mot oss på ny. Den store ivorianer har bare 22 kamper fra start siste 1,5 sesong, og heller ikke Gündogan eller Bernardo lever opp til kravet om viktige spillere på «ikke fredet»-listen. Med andre ord må to av de sju første, to av de sju beste spillerne i ligaen, på en liste der man risikerer å miste dem. Her handler det om å identifisere hvilke fem som i hvert fall er «must haves», og De Bruyne, David Silva, Agüero og Sterling blir mine fire første valg. Så står det sykt nok mellom Fernandinho, Gabriel Jesus og Sané, og selv om de to sistnevnte har enorme roller og uvurderlig fremtid foran seg, så må de allikevel forsvinne her. Fernandinhos rolle kan ikke undervurderes, og målene kommer av seg selv ved hjelp av fredningen av de fire første. De ytterligere frie plassene går da til i hvert fall Bernardo Silva og Gündogan, og med det er vi oppe i ti. Nå kunne man sikkert argumentert for å gjøre plass til en forsvarer til, og ofre Gündogan, men jeg tror uansett ikke den nye klubben vil plukke noen av forsvarsspillerne når både Sané og Jesus er mulig å plukke fra offensivt. Yaya Touré får en gratis fredningsplass, Oleksandr Zinchenko blir neppe valgt blant de usikre, mens Phil Foden, Brahim Diaz og Tosin Adarabioyo er unge nok til ikke å gå på noen kvote.

Fredet: Ederson, Kyle Walker, John Stones, Nicolás Otamendi, Kevin De Bruyne, David Silva, Sergio Agüero, Raheem Sterling, Fernandinho, Bernardo Silva, Ilkay Gündogan, Yaya Touré (+ Phil Foden, Brahim Diaz, Tosin Adarabioyo)

Ikke fredet (som resultat av kravene): Claudio Bravo, Fabian Delph, Leroy Sané, Gabriel Jesus

Andre merkbare ikke-fredede:  Benjamin Mendy, Danilo, Vincent Kompany, Eliaquim Mangala, Oleksandr Zinchenko

Manchester United:

José Mourinho er nok heller ikke den som ville ønske en nyvinning som dette velkomment, og i Manchester United-stallen vil det også forsvinne et potensielt stort navn dersom noe slikt som dette iverksettes. La oss sette i gang. David de Gea skal selvfølgelig fredes, og Sergio Romero får nok også bli værende all den tid det trolig plukkes fra annet en keeperplass i denne klubben. I forsvarsleddet må enten Antonio Valencia, Phil Jones, Ashley Young, Chris Smalling og Eric Bailly ofres, da disse er gjengen som har spilt nok kamper til å gå som sentral nok i laget til å være innenfor kvotene som er satt. Samtidig kan kun tre forsvarere velges totalt, og da begynner jeg heller i den enden og freder Valencia og Bailly først. Det kunne vært fristende å gi Luke Shaw den tredje, men denne sesongen har Phil Jones virkelig vist seg fram igjen og får den siste trygge plassen. Dermed kan man som nyoppstartet Premier League-lag velge fra både landslagstrioen Young, Smalling og Shaw, men også Victor Lindelöf, Marcos Rojo, Matteo Darmian og Daley Blind i forsvarsposisjon ligger utsatt til. Axel Tuanzebe og Demetri Mitchell debuterte for øvrig sent nok til å bli fredet.

Fremover på banen også to sentrale spillere ut, og det valges gjøres ikke noe enklere når en ser hvilket fåtall en faktisk har å velge blant. Eller er det egentlig ganske enkelt? Paul Pogba, Nemanja Matic, Romelu Lukaku, Juan Mata, Anthony Martial, Henrik Mkhitaryan og Ander Herrera er nemlig de som har nok kamper til å vurderes, mens Marcus Rashford heldigvis debuterte såpass sent at han går under ungdomskvoten. I lys av sesongene både Mkhitaryan og Ander Herrera har hatt, samt situasjonen rundt førstnevntes nært forestående overgang, blir valget raskt tatt, men de to blir fort blant de første som vurderes å hente for traderne. I tillegg fredes selvsagt Jesse Lingard, og både Zlatan Ibrahimovic og Marouane Fellaini får også fripass i denne omgang. Scott McTominay har debutert sent nok, mens Michael Carrick dessverre – all den tid han er den han er må finne seg i å være valgbar.

Fredet: David de Gea, Antonio Valencia, Eric Bailly, Phil Jones, Paul Pogba, Nemanja Matic, Romelu Lukaku, Juan Mata, Anthony Martial, Jesse Lingard, Zlatan Ibrahimovic, Marouane Fellaini
(+ Axel Tuanzebe, Demetri Mitchell, Marcus Rashford, Scott McTominay)

Ikke fredet (som resultat av kravene): Sergio Romero, Chris Smalling, Henrik Mkhitaryan, Ander Herrera

Andre merkbare ikke-fredede:  Ashley Young, Luke Shaw, Victor Lindelöf, Marcos Rojo, Matteo Darmian, Daley Blind, Michael Carrick

ALDRI TRUET: Til tross for at Romelu Lukaku har stoppet litt opp i den røde Manchester United-trøyen, var hans plass på fredet liste i denne sammenheng aldri truet. Foto: Andrew Yates/REuters

Newcastle:

Rafa Benitez har vel kanskje vært den manageren som har ymtet sterkest frempå at han er ute etter nye spillere dette januarvinduet. I vårt tenkte tilfelle må han dog gjøre tre av sine mest sentrale indisponible, og vi får vel bare være glade for at hele dette opplegget her foreløpig er på tankestadiet. Helt bakerst får vel såvidt Rob Elliot bli værende, mens Karl Darlow potensielt kan ofres, men det er jo når vi ser på forsvarerne at de reelle valgene må gjøres. Newcastle skiller seg fra en del av de andre lagene, all den tid ingen forsvarere har startet mer enn 18 kamper denne sesongen, hvilket betyr at både Javi Manquillo, DeAndre Yedlin, Jamaal Lascelles, Ciaran Clark, Florian Lejune kvalifiserer for å gå på kvoten for «sentral nok til å vrakes» bare fra denne sesongen. I tillegg har Paul Dummett, som knapt har figurert denne sesongen, nok om en slår sammen de to siste sesongene til sammen. Dermed er det lett å vrake sistnevnte, og så får vi se hvor mange av de førstnevnte fem som overlever cut’en.

Det kommer nemlig helt an på hvor mange jeg tenker å frede totalt her, for det er jo litt kjedelig om alle lagene skal gå for tolvmannsfredningen, og det er vel en vurdering å beholde flere forsvarsspillere enn tre i dette tilfellet her, til tross for at det går på bekostning av at totalkvoten reduseres fra tolv til ti. Blant midtbanespillerne må nemlig to av Matt Ritchie, Joselu, Christian Atsu, Isaac Hayden, Ayoze Pérez, Mikel Merino, Jonjo Shelvey, Mohamed Diamé og Dwight Gayle uansett anti-fredes, og av de sju resterende er det i grunn flere av dem jeg godt kan ofre for å få sikret noen flere forsvarere. Jeg ser nemlig, som Benitez også sikkert gjør, kun et fåtall av spillerne som «must haves» i et Newcastle-lag som skal etablere seg i Premier League. De faste plassene mine går til Ritchie, Merino og Jacob Murphy, da jeg heller vil prioritere både Manquillo, Yedlin, Lascelles, Clark og Lejune fra de bakre rekker. I tillegg går den siste og tiende plassen min til Isaac Hayden, som i en alder av 22 i hvert fall har en ok fremtid foran seg. Potensielt ut på dør med resten, altså!  Dette ble visst i overkant negativt overfor Newcastle, men mine svart-og hvitkledde venner får tilgi meg den i denne omgang.  Jeg er veldig glad i draktene, og håper de både får flere profiler og flere Premier League-sesonger i beina de neste årene.

Fredet: Rob Elliot, Javi Manquillo, DeAndre Yedlin, Jamaal Lascelles, Ciaran Clark, Florian Lejune, Matt Ritchie, Jacob Murphy, Mikel Merino

Ikke fredet (som resultat av kravene): Karl Darlow, Paul Dummett, Joselu, Ayoze Pérez

Andre merkbare ikke-fredede:  Chancel Mbemba, Massadio Haïdara, Jack Colback, Jonjo Shelvey, Christian Atsu, Mohamed Diamé, Dwight Gayle, Jesús Gámez, Aleksandar Mitrovic, Rolando Aarons, Henri Saivet

Dette ble visst i overkant negativt overfor Newcastle, men mine svart-og hvitkledde venner får tilgi meg

Southampton:

Mauricio Pellegrino har jobb. Enn så lenge. Men basert på hvordan han forvalter jobben sin i Southampton for tiden, er det nok greit at han får hjelp av meg til å gjøre akkurat denne jobben her. Nå har jeg brukt så lang tid på å skrive dette at det er spilt 23, og ikke 22 runder av denne sesongen, men vi forholder oss fremdeles til elleve kamper fra start (før runde 23) som kravet for nok kamper spilt denne sesongen til å være «sentral» i laget. Det betyr at Oriol Romeu, Fraser Forster, Ryan Bertrand, Dusan Tadic, Cédric Soares, Maya Yoshida, Steven Davis, Nathan Redmond, Wesley Hoedt og Mario Lemina er dem som har nok i 2017/18. I tillegg har James Ward-Prowse nok kamper over de to siste sesongene. Over til valgene:

Til tross for at Fraser Forster blir mer og mer middelmådig, har han noe i seg av potensial (ble blant annet kåret til PLs niende beste av Erik Thorstvedt for bare drøyt ett år siden). Allikevel er han nå blitt droppet i de siste kampene, til fordel for Alex McCarthy. Et vanskelig valg, men ender på å la Forster får bli, mens McCarthy potensielt kan plukkes opp. I bakre rekker må altså én av Bertrand, Cédric, Yoshida og Hoedt på listen over dem man kan kvitte seg med, og jeg mener kun først- og sistnevnte er noen man frede. I tillegg vil jeg ha fredning på Jack Stephens, som jeg har sansen for, og dermed ryker både Cédric og Yoshida ut i potensiell overgangslimbo. På midten og fremover gjelder samme skjebne for to av de seks overnevnte offensive spillerne, og her tenker jeg fredning på storkjøpet Lemina, den offensive spilleren med størst potensial av dem Tadic og kaptein Davis er viktigst. Dermed blir det kun plass til å frede enten Romeu, Ward-Prowse eller Redmond, og her mener jeg sistnevte har størst potensial og blir viktigst. Det til tross for Romeus sentrale rolle i laget pr. dags dato. I tillegg er det fire fredninger til som kan deles ut offensivt, og her får Sofiane Boufal og Charlie Austin raskt de to første. Manolo Gabbiadini, Pierre Emil Højbjerg og Shane Long kjemper om de to siste, og siden sistnevnte endelig har scoret igjen og førstnevnte ifølge ryktene ønsker seg tilbake dit han kom fra for ett år siden, blir det dansk og irsk fredning og italiensk limbo i offensive plasser.

Fredet: Fraser Forster, Ryan Bertrand, Wesley Hoedt, Jack Stephens,  Mario Lemina, Dusan Tadic, Steven Davis, Nathan Redmond, Sofiane Boufal, Charlie Austin, Pierre Emil Højbjerg, Shane Long(+ Josh Sims på alderskvote)

Ikke fredet (som resultat av kravene): Alex McCarthy, Maya Yoshida, James Ward-Prowse, Oriol Romeu

Andre merkbare ikke-fredede:  Stuart Taylor, Cédric Soares, Jérémy Pied, Jan Bednarek, Matt Targett, Sam McQueen, Jake Hesketh, Manolo Gabbiadini

Stoke:

Nyansatt Stoke-manager Paul Lambert har større utfordringer enn meg når det gjelder komponering av spillerstall, men her handler det heldigvis først og fremst kun om å identifisere de spillerne som potensielt skal ut i kulden. Ikke glem at kun én forsvinner fra hver klubb, og for Stokes del er det også en del å velge blant. I mål skal Jack Butland åpenbart bli værende, mens Lee Grant gjøres tilgjengelig. Bakover tilfredsstiller Kurt Zouma, Erik Pieters, Ryan Shawcross, Kevin Wimmer og Geoff Cameron kravene denne sesongen, mens Bruno Martins-Indi kan legges til om vi ser på kampene også forrige sesong.  Sistnevnte har hatt en brokete sesong denne gangen, men har høyt potensial, og ettersom Zouma kun er på lån blir han den naturlige mannen først å sette ut i potensiell kulde. Den nye mannen Moritz Bauer ser og høres spennende ut i bakre rekker, og vurderes også opp imot fredning, mens Kevin Wimmer er en mann jeg aldri hatt tro på på dette nivået. Shawcross er på vei ned, og flytter ikke beina like raskt som før, men er kun 30 år, mens Pieters og Cameron heller ikke har garantert plassen sin etter inneværende sesongs opptredener.  Til slutt teller kapteinsbåndet sterkest, og Shawcross får bli værende sammen med Martins-Indi og Bauer. Den andre nykommeren, greske Kostas Stafylidis, er kanskje ikke regnet for stallfyll i virkeligheten, men all den tid han kun er innlånt fra tyske Augsburg, er det uaktuelt å frede ham til tross for et helt rått navn. Både Josh Tymon og Tom Edwards har for øvrig debutert sent nok til å gå på ungdomskvoten, mens Glen Johnson aldri var vurdert.

ALPENES MESSI: Xherdan Shaqiri har ikke alltid levd opp til kallenavnet, men når han er PÅ er det få som matcher ham. Foto: Glyn Kirk/AFP Photo

Fremover på banen må to av Darren Fletcher, Xherdan Shaqiri, Joe Allen, Eric Maxim Choupo-Moting og Mame Biram Diouf ut, og i mine øyne er de to første bankers å beholde. Fletcher har jeg selv tatt til orde og hyllet i  en tidligere blogg, mens Shaqiris ferdigheter går langt utenpå det man kan forvente av en Stoke-spiller. I utgangspunktet tenker jeg også at Joe Allen har kvaliteter nok til å få en sikker plass, men all den tid Choupo-Moting har vært et lyspunkt i en ellers bekmørk Stoke-sesong får han faktisk prioriteringen her. Ytterligere fem frie offensive plasser er up for grabs, og her er Ramadan Sobhi og Peter Crouch i hvert fall inne.  Jesé Rodriguez er kun på lån fra PSG, og kan derfor vike, hvilket betyr at så lenge Bojan fremdeles er bortlånt så går de tre siste plassene til tre av firkløveret Saido Berahino, Charlie Adam, Stephen Ireland og Ibrahim Afellay. Førstnevnte ble gjerne ledd ut av Zouma og Moting fordi han møtte til kamp på feil dag, men får le sist her i og med at han blir en av mine menn med videre. Det samme gjør Ireland og Afellay, utelukkende på trynefaktor.

Fredet: Jack Butland, Bruno Martins-Indi, Ryan Shawcross, Moritz Bauer, Darren Fletcher, Xherdan Shaqiri, Eric Maxim Choupo-Moting,  Ramadan Sobhi, Peter Crouch, Saido Berahino, Stephen Ireland, Ibrahim Afellay  (+ Josh Tymon, Tom Edwards, Julien Ngoy)

Ikke fredet (som resultat av kravene): Lee Grant, Kurt Zouma, Joe Allen, Mame Biram Diouf

Andre merkbare ikke-fredede:  Glen Johnson, Erik Pieters, Kevin Wimmer, Geoff Cameron, Kostas Stafylidis, Jesé Rodriguez, Charlie Adam

Swansea:

Carlos Carvalhal har nylig overtatt en Swansea-tropp som i løpet av det siste 1,5 året (perioden vi som kjent forholder oss til mtp. antallet kamper spilt osv.) er blitt ledet av seks mann (fire permanente og to midlertidige managere) på 61 kamper. Allikevel er det forhåpentligvis slik at ikke for mange vanskelige valg må gjøres, og når vi begynner helt bakerst er det i hvert fall enkelt. Lukasz Fabianski er i hvert fall ikke grunnen til at waliserne er sist i Premier League, og fredes soleklart foran Kristoffer Nordfeldt. Bakerst må én av Alfie Mawson, Kyle Naughton, Martin Olsson og Federico Fernández potensielt ofres, og der faller valget på Naughton i denne omgang. Det er også en vurdering å frede Mike van der Hoorn i stedet for enten Olsson eller Fernández, men til tross for noe bedring i de siste kampene blir det potensiell nederlandsk déjà vu her.

Les også: Carvalhal: – Vil ikke snakke om dommerne
Les også: Carvalhal: – Vi ble snytt for en klar straffe

I de offensive posisjonene tilfredsstiller kun Tom Carroll, Jordan Ayew, Sam Clucas, Leroy Fer og Tammy Abraham kravene til å være viktige nok til å være to sikre kort som ofres, og selv om sistnevnte har størst potensial så er han kun på lån og får raskt den første plassen. Ayew er blant lagets farligste, og må med, og selv om Fer er nederlandsk landslagsspiller så har hans PL-karriere ikke akkurat vært av høyest standard. (Rykket ned både med Norwich og QPR.) Han risikeres, mens duoen Carroll/Clucas får bli værende. De tre første av de fem offensive fredningsplasser til blir okkupert av Roque Mesa, Ki Sung-yeung og Luciano Narsingh, mens de to siste plassene står mellom Wilfried Bony, Nathan Dyer, Leon Britton og Wayne Routledge, som alle har vært bedre før, samt 21-åringen Oliver McBurnie – som har sjarmert seg inn i Premier League-hjertene de siste ukene med sin spesielle stil. Jeg tenker Britton fungerer fint i et trenerteam, og kan gå med på å risikere bort ham, mens McBurnie får være med for stilens skyld. Den siste plassen går til den som er yngst av de tre øvrige, og det er (faktisk) Bony.

Fredet: Lukasz Fabianski, Alfie Mawson, Martin Olsson, Federico Fernández, Jordan Ayew, Tom Carroll, Sam Clucas, Roque Mesa, Ki Sung-yeung, Luciano Narsingh, Oliver McBurnie, Wilfried Bony

Ikke fredet (som resultat av kravene): Kristoffer Nordfeldt, Kyle Naughton, Tammy Abraham, Leroy Fer

Andre merkbare ikke-fredede:  Mike van der Hoorn, Kyle Bartley, Ángel Rangel, Leon Britton, Nathan Dyer, Wayne Routledge

Tottenham:

Mauricio Pochettino har betydelig flere solide menn å velge blant, og her er vi igjen over på et eksempel der spillere av høy Premier League-klasse risikerer å havne ute i den potensielt iskalde kulden. På keeperplass får kaptein Hugo Lloris bli værende på bekostning av Vorm/Gazzaniga, men allerede i bakre ledd blir det meget tøft. Kieran Trippier, Jan Vertonghen, Davinson Sánchez og Ben Davies har alle nok kamper denne sesongen, mens langtidsskadde Toby Alderweireld spilte nok forrige sesong til også å kunne bli vurdert som en av dem man ofrer. Men når sant skal sies, så blir han selvsagt ikke det. Alderweireld er kanskje ligaens beste i posisjonen, og blir førstemann på fredningslisten. Dit finner også landslagsmakker Vertonghen og ett av sesongens store kjøp Sánchez veien, noe som betyr potensiell exit for alt av backer. For selv om det kunne vært fristende å gi fredning til Danny Rose, all den tid han kan generere mye penger, og Serge Aurier, de offensive plassene prioriteres her. Juan Foyth og Kyle Walker-Peters har for øvrig sene nok seniordebuter til å slippe å bli vurdert på noen kvote.

FAVORITT: Mousa Dembélé kvoteres inn som personlig favoritt. Her i duell med James McCarthy, som dessverre skadet seg så stygt i helgens Premier League-runde. (Klikk på bildet for å lese sak). Foto: Ian Kington/AFP

Kun åtte offensive plasser kan nemlig fredes i scenarioet der tre forsvare blir det samme, og dersom flere forsvarere skal fredes blir det enten fem eller færre offensivt som får bli. Og her er både Harry Kane, Christian Eriksen, Dele Alli, Heung-min Son og Mousa Dembélé noen man må ha med videre, mens også Eric Dier, Victor Wanyama, Harry Winks og Érik Lamela ideelt sett også skulle vært inne. Men her må vi se på hvilke to som faktisk må bortprioriteres, og på listen over dem som kan velges blant finner jeg først én gledelig nyhet. Sammen med Eriksen, Dier, Alli, Kane og Son, har nemlig Moussa Sissoko startet akkurat elleve kamper denne sesongen. En gave i forkledning, og en sikker mann på ut-listen. Dessverre har Fernando Llorente dog én kamp for lite (28 i forrige sesong og én i denne) fra start, men det ville jo vært for drøyt å få stang inn to ganger på rad. Med andre ord må enten Eriksen, Dier, Alli, Kane, Son eller Wanyama/Dembélé (med nok kamper forrige sesong) slå følge med Sissoko ut i usikkerheten. Her må jeg bare ta i betraktningen at Dembélé er en personlig favoritt, for ellers er det nok mange som ville valgt bort ham. I praksis står valget derfor mellom Wanyama og Dier, hvor sistnevnte får bli værende som resultat av sin fleksibilitet. Med tungt hjerte må dermed VW – uansett hvor glad han er i spaghetti – potensielt bort. Jeg trøster meg  selv med å gi de to siste fredningene til Lamela og Harry Winks.

Fredet: Hugo Lloris, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Davinson Sánchez, Christian Eriksen, Eric Dier, Dele Alli, Harry Kane, Heung-min Son, Mousa Dembélé, Érik Lamela, Harry Winks (+Juan Foyth, Kyle Walker-Peters)

Ikke fredet (som resultat av kravene): Michel Vorm, Kieran Trippier, Moussa Sissoko, Victor Wanyama

Andre merkbare ikke-fredede:  Paulo Gazzaniga, Serge Aurier, Ben Davies, Danny Rose, Fernando Llorente

Watford:

Marco Silva råder over en Watford-tropp som nesten ved første øyekast kunne vært en sånn «plukk en spiller herfra og en spiller derfra-tropp.» Denne sesongen startet bra, men kan være i ferd med å falme nå når vi har bikket halvveis. La oss ta for oss spillertroppen, og begynne bakerst. Selv om Heurelho Gomes er en merkelig skrue, er han ubestridt førstevalg foran Orestis Karnezis (som attpåtil er på lån), og førstemann på blokken. I forsvaret har firkløveret Christian Kabasele, Kiko Femenia, José Holebas og Adrian Mariappa spilt nok kamper denne sesongen til at en av dem kan utelates som viktig nok, og det samme gjelder også for Sebastian Prödl og Miguel Britos om en legger til kampene fra forrige sesong. Sistnevnte har såpass mye karantener at han i hvert fall ryker, og jeg bruker mine tre fredninger på Kabasele, Kiko og Holebas. Dermed blir det heller ingen sikker plass for Molla Wagué (uansett på lån), Marvin Zeegelaar, Daryl Janmaat, Younès Kaboul eller langtidsskadde Craig Cathcart.

Ser vi på plassene fremover i banen har Marco Silva denne sesongen benyttet fem mann fra start over elleve ganger i ligaen, nemlig  Abdoulaye Doucouré, Richarlison, Tom Cleverley, Andre Gray og André Carrillo. Sistnevnte er på lån fra Benfica, og blir automatisk førstevalget av dem som tilbys Dudley Wizardcousins (du hadde kanskje glemt navnet på laget denne gjengen kan komme til å representere?). I tillegg har Etienne Capoue og Troy Deeney nok kamper forrige sesong til å kunne være blant dem som forsvinner ut, og ettersom trioen Doucouré/Richarlison/Cleverley er klink i safe-posisjon, blir det i praksis et valg mellom hvilke to av Capoue og spissene Gray/Deeney som kan ofres. Med nok av midtbanemenn fredet, og en mindre viktig rolle denne sesongen, blir det forrige sesongs Fantasy-komet Capoue som må spille offerrollen her. De tre siste offensive plassene må fordeles mellom Nathaniel Chalobah, Will Hughes, Roberto Pereyra, Isaac Success og Stefano Okaka, og her banker hjertet mitt raskest for de tre førstnevnte. Dermed er valgene gjort, og så får heller hordene med Watford-fans, med Elton John i spissen, heller rasle med sablene om noe er hinsides all fornuft.

Fredet: Heurelho Gomes, Christian Kabasele, Kiko Femenia, José Holebas, Abdoulaye Doucouré, Richarlison, Tom Cleverley, Andre Gray, Troy Deeney, Nathaniel Chalobah, Will Hughes, Roberto Pereyra

Ikke fredet (som resultat av kravene): Orestis Karnezis, Miguel Britos, André Carrillo, Etienne Capoue

Andre merkbare ikke-fredede:  Adrian Mariappa, Sebastian Prödl, Molla Wagué, Marvin Zeegelaar, Daryl Janmaat, Younès Kaboul, Craig Cathcart, Ben Watson, Isaac Success, Stefano Okaka, Jerome Sinclair

SESONGENS BESTE, MEN: Abdoulaye Doucoure har vært et positivt moment i Watford-sesongen, men denne scoringen mot Southampton var langt ifra positiv. (Klikk på bildet for å se video). Foto: Reuters/Tony O’Brien

West Bromwich:

Alan Pardew har kommet inn for å redde en skakkjørt WBA-sesong, og klarte endelig å lede dem til triumf igjen mot Brighton forrige runde. Og selv om Pardew har en tøff vår foran seg, var disse WBA-valgene faktisk ikke de verste. Ben Foster foran Boaz Myhill var enkelt, mens de bakre rekker blir plass til Ahmed Hegazy, Craig Dawson og Jonny Evans. Sistnevnte blir gjerne solgt, men har stor salgsverdi og kommer inn som klubbens kanskje beste spiller. Dermed må Kieran Gibbs, klubblegenden Gareth McAuley og mannen med kanskje det tøffeste navnet i hele Premier League, Allan-Roméo Nyom, vike. Av disse tilfredsstiller også alle kravene for å stå på den defensive tilbudslisten innenfor kvotene.

På midtbanen har Jake Livermore, Jay Rodriguez, Gareth Barry, Salomón Rondón, Gregorz Kryschowiak og Matthew Phillips nok kamper denne sesongen til å stå på tilsvarende kvote, mens Chris Brunt og Claudio Yacob også har nok over siste halvannen sesong til å bli kvotert ut. Kryschowiak er kun på lån fra PSG, og soleklar i så måte, mens den andre plassen går til Yacob som har fått en mindre og mindre viktig rolle. De fem andre blir fredet, og det gjør også Oliver Burke og James McClean. Nacer Chadli, Hal Robson-Kanu og James Morrison må finne seg i å leve i uvisshet en stund til, mens Sam Field debuterte sent nok til å kunne gå utenom kvotene.

Fredet: Ben Foster, Ahmed Hegazy, Craig Dawson, Jonny Evans, Jake Livermore, Jay Rodriguez, Gareth Barry, Salomón Rondón, Matthew Phillips, Chris Brunt, Oliver Burke, James McClean (+ Sam Field)

Ikke fredet (som resultat av kravene): Boaz Myhill, Kieran Gibbs,  Gregorz Kryschowiak, Claudio Yacob

Andre merkbare ikke-fredede:  Allan-Roméo Nyom, Gareth McAuley, Nacer Chadli, Hal Robson-Kanu, James Morrison

West Ham:

David Moyes har begynt å få ting til å spille litt i West Ham, og er sikkert også en av dem som kan komme til å foreta seg noe på markedet i dagene inn mot Deadline Day. I dette tilfellet er det imidlertid jeg som må foreta meg noe, og det første jeg må gjøre er å ta for meg spillerstallen. For hvem får bli, og hvilke spillere må risikeres i det som er den siste av Premier League-klubbene jeg skal gjennomgå? Jeg kjenner ny positiv energi, og begir meg ut fra bak på banen og frem. Det enkle valget om å vrake Joe Hart, til fordel for Adrian, blir selvsagt enklere all den tid Hart kun er på lån, og det er først når vi kommer til forsvarsleddet at de reelle valgene oppstår. Med mye skader forrige sesong, er det kun den inneværende som blir tellende, og Pablo Zabaleta, Aaron Cresswell, Angelo Ogbonna og Winston Reid er de eneste som har nok kamper fra start til å bli satt på tilbudslisten, hvis vi ser på Arthur Masuaku som midtbanespiller i dette tilfellet. Ideelt sett ville jeg gjerne bevart alle fire. Men selv om Zabaleta er en strålende type, så taler alderen imot ham her, og argentineren blir vraket som førstemann. Av øvrige forsvarere er det kun Declan Rice som er viktig å ha kontroll på, og ettersom hans debut kom så sent som i fjor, trenger ikke han å gå på kvoten. Dermed blir det fredning for både Cresswell, Ogbonna og Reid, mens James Collins og José Fonte slår følge med Zabaleta. Det gjør også Sam Byram, som har vært ute lenge med skade, til tross for at han så absolutt har fremtiden foran seg.

[sumo progid=1018690]

På midtbanen er det igjen et fåtall spillere som har startet nok kamper, hvilket skaper hodebry når to av dem må gjøres tilgjengelige. Cheikou Kouyaté, Pedro Obiang, Manuel Lanzini, Marko Arnautovic, Mark Noble, Michail Antonio og Javier «Chicharito» Hernandez er dem der kun fem får bli, og jeg starter en intern rangering i hodet. Lanzini og Arnautovic er best og viktigst, mens Antonio også må fredes i min bok. Mark Noble er en personig favoritt, og selv om årene taler imot ham så tror jeg han får den fjerde plassen. Dermed må enten Kouyaté eller Obiang, samt Chicharito ofres. Til tross for at Obiang fikk det til å si pang med en forsinket nyttårsrakett mot Tottenham på Wembley tidlig i måneden, blir Kouyaté min femte fredede mann i West Hams offensiv som et resultat av enorm kraft og viktighet. Chicharito har ikke vært i nærheten av å vise nok, men kan kanskje bli plukket opp og få en ny vår i ny klubb i Dudley? Tre offensive spillere til kan fredes, og til tross for ryktene rundt hans fremtid er Andy Carroll i så måte klink. Her handler det om å melke ut de pengene man kan, og ikke miste millionmannen (hvilket alle fotballspillere vel er i 2018?) gratis. I tillegg er Arthur Masuaku er allerde nevnt, og han blir værende, mens André Ayew, Edimilson Fernandes og Diafra Sakho kjemper om den siste plassen. Selv om førstnevnte ikke har levd opp til forventningene han kom med fra Swansea, blir det allikevel han som får fredningen i denne omgang. Reece Oxfords retur fra lånet i Borussia Mönchengladbach kom såpass sent at det i praksis ikke ble vurdert inn her, men jeg tror nok dessverre at han uansett ville havnet utenfor det som er av kvoter i den store sammenhengen her.

Fredet: Adrián, Aaron Cresswell, Angelo Ogbonna, Winston Reid, Manuel Lanzini, Marko Arnautovic, Michail Antonio, Mark Noble, Cheikou Kouyaté, Andy Carroll, Arthur Masuaku, André Ayew (+ Declan Rice)

Ikke fredet (som resultat av kravene): Joe Hart, Pablo Zabaleta, Pedro Obiang, Javier «Chicharito» Hernandez

Andre merkbare ikke-fredede:  James Collins, José Fonte, Sam Byram, Reece Burke, Reece Oxford, Edimilson Fernandes, Diafra Sakho, Sead Haksabanovic, Toni Martínez,

Her begynner egentlig moroa: Hvem VELGER de?

Dermed har alle de 20 lagene gjort sine valg, og Dudley Wizardcousins kan begynne å plukke. Vi minner om retningslinjene, som etter hvert ble ganske enkle i Premier League-oversettelsen av NHL-varianten: 20 spillere skal plukkes, en fra hver klubb. Blat disse må det være to keepere, sju forsvarere og elleve offensive spillere. La valgene starte:

Det første jeg gjør er å ta en rask titt over hvilke spillere som faktisk er tilgjengelige, og begynner hos topp-seks-klubbene der de beste spillerne naturlig nok er å finne. Hos Arsenal ville selvsagt det åpenbare valget vært Alexis Sánchez, og ettersom han fremdeles ikke er bekreftet solgt når dette skrives, kan han plukkes som førstevalg til den nye klubben i West-Midlands. WOW, tenker nok fansen (all den tid det finnes noen). Fra Chelsea kan både David Luiz, Pedro, Willian, Antonio Rüdiger, Michy Batshuayi og Ross Barkley være aktuelle, og jeg må nesten se an behovet for posisjoner her før jeg foretar et endelig valg.

VALGBARE: Både Ross Barkley og David Luiz er blant spillerne man kan knytte til seg. Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Det samme gjelder for Liverpool, der både Dejan Lovren, James Milner, Jordan Henderson, Nathaniel Clyne, Andrew Robertson og Daniel Sturridge lyser mot meg som gode alternativ, og spesielt fristende er det å forsøke å skape liv i enten først-eller sistnevntes karriere. Fra Manchester City skal det nok mye til for at jeg velger noen andre enn Leroy Sané eller Gabriel Jesus, selv om det finnes solide alternativ også defensivt, mens hos naboene i Manchester United frister det å snyte Arsenal for Henrik Mkhitaryan før den overgangen blir bekreftet. Det er det i hvert fall snakk om et uforløst potensial! Fra Tottenhams stjernespekkede defensiv, står det mellom å hente en av backene Trippier/Aurier/Davies/Rose eller Victor Wanyama, men her må jeg også nesten se an hva som er å hente fra de andre klubbene.

Fremgangsmåten blir vanskelig, merker jeg, og derfor tar jeg heller runden gjennom klubb for klubb og velger den spilleren jeg helst vil ha. Så får jeg heller telle opp posisjoner til slutt, og gjøre nye valg dersom det blir fullstendig ubalanse. Det eneste som er sikkert er at to keepere må velges, og såvidt jeg husker var Nick Pope – en av Premier Leagues beste denne sesongen – mulig å plukke opp fra Burnley. Så får vi heller avvente andremann når vi har sett an posisjonene som er dekket og som må dekkes etter hvert.

Fortsetter vi alfabetisk, etter å ha låst Alexis Sánchez som Arsenals mann, er Bournemouth neste klubb ut, og et kjapt blikk på de tilgjengelige forteller meg at det ikke er her jeg skal hente spillere til Dudleys førsteellever. Ingen lyser mot meg, og kanskje blir Artur Boruc som keeper det enkle valget. Da er også den plassen okkupert. Jordon Ibe er selvsagt et alternativ, men jeg ser for meg at de elleve offensive spillerposisjonene kan okkuperes av sterkere navn enn den tidligere Liverpool-vingen. Neste klubb er Brighton, der kaptein Bruno i bakre rekker kan være en fin mann å ha i en tropp. I Burnley er altså Pope valgt, mens jeg foreløpig velger meg Willian fra det enorme offensive tilgjengelige galleriet i Chelsea-land. Fra Crystal Palace står det mellom fleksibiliteten til Jeffrey Schlupp og en solid stopper-backup i James Tomkins, men fleksibilitet er greit å ha i et lag så førstnevnte blir valgt.

MOT GAMLEKLUBBEN: Eks-Manchester United-spiller Morgan Schneiderlin blir i dette tilfellet også snart eks-Everton-spiller. Foto: Reuters/Andrew Yates

Fra Everton er det flere som kan være aktuelle, og selv om rutinen til Ashley Williams eller Phil Jagielka kunne vært fin å ha, så er det Morgan Schneiderlin som skriker mest mot meg. Nok en litt glemt mann hvis karriere kan stables på beina i West-Midlands. Hos Huddersfield er det ikke flust av stjerner, men en solid Chris Löwe i bakre rekker blir god backup. Jeg merker at det ikke er mye stoppere blant mine valg til nå, men allikevel overser jeg Robert Huth når vi er kommet til Leicester. Her er det nemlig mulighet for å få Shinji Okazaki, og det smilet vil man ha i en spillerstall. Stopperplassen kan heller gis til Dejan Lovren, som langt ifra er så svak som mange vil ha det til, og han blir trolig valget for en klubb som trenger solide bakre rekker i sin debutsesong på øverste nivå. I hvert fall så lenge Daniel Sturridge har den skadehistorien han har, og vi allerede har sikret oss Sánchez og Willian, og snuser på enda flere offensive profiler. Den neste plukkes fra ligaleder Manchester City, og i valget mellom Gabriel Jesus og Leroy Sané så inkluderes igjen skader i regnestykket. Sané får være med på dette veldig spennende nye lasset.

Manchester United er neste klubb som skal velges fra, og her må det nevnes at Luke Shaw har begynt å ta steg siden jeg gjorde disse fredningene. Allikevel føles det ikke riktig å prioritere ham, når som nevnt muligheten til å få karrieren til Henrikh Mkhitaryan på rett kjøl igjen er til stede. Vi hopper til Newcastle, som jeg allerede sikkert har fått kritikk for å kritisere, og velger meg en sentral midtbanemann som jeg ser at det kanskje skorter litt på. Mohamed Diamé blir prioritert foran Jonjo Shelvey, all den tid jeg helst vil ha folk som ikke har for mye karantener. Også fra Southampton går det an å forsterke denne lagdelen, for både Oriol Romeu og James Ward-Prowse vil ha mye å bidra med i en nyoppstartet klubb som Wizardcousins. Jeg kan dog bare velge en, og går for eks-Chelsea-og Barcelona-spiller Romeu, som vel har vært ett av få lyspunkt i sin stabile midtbanerolle for et ustabilt Southampton denne sesongen. Også i Stoke er det en sentral midtbanespiller jeg har mest lyst på, fordi Joe Allen er tilgjengelig, ettersom både Kurt Zouma og Jesé som står på tilgjengeliglisten kun er på lån fra sine moderklubber. Blir det Joe Allen? Det blir i hvert fall det foreløpig. Jeg merker jo nå at det minker på menn i de bakre rekker, og selv om Swansea ikke er det beste laget i Premier League defensivt, ser jeg meg nødt til å anskaffe Mike van der Hoorn fra Wales i denne omgang.

FÅR HVER SIN BACK: Jeffrey Schlupp er allerede valgt, og Tottenhams Serge Aurier skal bekle den motsatte backen. Dessverre for Dudley er dog Harry Kane langt ifra valgbar liste. Foto: Ben Stansall/AFP

Fra Tottenham blir det igjen et vanskelig valg, all den tid alle de solide backene som nevnt er tilgjengelige – ved siden av Victor Wanyama. Da handler det om å identifisere toppnivå og behov i laget, og der vipper Serge Aurier såvidt de øvrige av pinnen. Ivorianerens tid i engelsk fotball skal sannsynligvis med andre ord fortsette i Dudley. Det kan bli svært spennende. Ettersom Wanyama så vidt datt utenom her, er det vel bare rett og rimelig at valget fra Watford blir en mann som tidligere har okkupert samme rolle – den sentrale midtbaneplassen i Tottenham – nemlig Etienne Capoue, hvilket betyr at det gjenstår en posisjon defensivt og en offensivt når to klubber gjenstår. Fra WBA plukker jeg Nacer Chadli, som blir nok en av disse ”Kan man få karrieren tilbake på sporet”-valgene, mens West Ham-leiren gir meg James Collins, som den seneste tid har vist at han i hvert fall er på ballen hva gjelder sang.

Et kjapt blikk på den foreløpige troppen gir dermed følgende 20 mann, og så er spørsmålet om det bør gjøres justeringer?

Keepere: Nick Pope (Burnley), Artur Boruc (Bournemouth)
Forsvarere: Bruno (Brighton), Jeffrey Schlupp (Crystal Palace), Chris Löwe (Huddersfield), Dejan Lovren (Liverpool), Mike van der Hoorn (Swansea), Serge Aurier (Tottenham), James Collins (West Ham)
Offensive: Alexis Sánchez (Arsenal), Willian (Chelsea), Morgan Schneiderlin (Everton), Shinji Okazaki (Leicester), Leroy Sané (Manchester City), Henrikh Mkhitaryan (Manchester United), Mohamed Diamé (Newcastle), Oriol Romeu (Southampton), Joe Allen (Stoke), Etienne Capoue (Watford), Nacer Chadli (WBA)

Jeg ser for meg at et nyoppstartet lag bør spille med fire bak, og i så måte skulle jeg gjerne hatt en ekstra solid stopper ved siden av Lovren. I tillegg lukter det defenitivt fugl av den offensive trioen Mkhitaryan/Sánchez/Sané, så kanskje kan det være fornuftig å bytte fra Willian til en revansjesugen David Luiz fra Chelsea-troppen? Jeg tenker i hvert fall det. Backene skal bekles av Aurier og Schlupp, og med Lovren og Luiz i midten ser det ut som en firer som kan hevde seg. Noe ustabile, men med høyt toppnivå. Backup-backer i Bruno og Löwe er helg greit i dette tilfellet, mens enten Collins eller van der Hoorn må ut igjen fordi vi blir en for mye i lagdelen når Chelsea-byttet foretas. Jeg ser at det hadde vært greit med noe mer kantspillere, så avventer hvem som byttes ut til jeg har sett nærmere på neste lagdel.

Noe ustabile, men med høyt toppnivå

I utgangspunktet er tanken å spille med tre mann på midten, samt den allerede nevnte stjernetrioen på topp, hvilket betyr at Schneiderlin åpenbart får en sentral rolle. Det samme tenker jeg blir faktum for Romeu eller Allen, og så er vurderingen hvordan den endelige komposisjonen blir til slutt. Det kan bli alle de tre, men det kan også være en mulighet å benytte den engang så populære 4-2-3-1-formasjonen, og siden Alexis Sánchez endelig skal få spille midtspiss igjen (med Okazaki som smilende backup), hadde det gjerne vært greit med noen kanter til å rullere med her slik at ikke Nacer Chadli må spille alle kampene. Med de tre nevnte sentrale, samt både Diamé og Capoue som en del av den foreløpige troppen, går jeg tilbake til tegnebrettet for å vurdere om det må gjøres flere endringer enn bare å skaffe en offensiv spiller som erstatter for enten van der Hoorn eller Collins. Lagene som vurderes å hente fra er med andre ord Newcastle, Watford, Swansea og West Ham.

SMILER ALLTID: Shinji Okazakis smil er blant det som gleder mest i hele Premier League. Her fra FA-cupkamp mot Fleetwood tidligere i måneden. Foto: REUTERS/Peter Powell

I Newcastle kan Christian Atsu kanskje være noe, mens jeg fra Watford-land i grunn ikke fristes av noen av de offensive variantene. Atsu kommer uansett inn i varmen, hvilket betyr farvel til Diamé. I valget mellom hvem av forsvarerne som skal bli til offensive menn fra Swansea og West Ham, er problemet mitt litt at jeg egentlig heller vil ha Collins som del av troppen enn van der Hoorn. Så selv om Nathan Dyer og Wayne Routledges dager på absolutt toppnivå i Swansea er noe jeg allerede har vært innom, mens det i West Ham lyser mer kvalitet av både Pedro Obiang og «Chicharito», lar jeg en syngende Collins bli værende i laget og gir en dribleglad Routledge en siste sjanse til å markere seg i Premier League. Han har jo også rutine fra en haug med forskjellige klubber (spilt for sju forskjellige i Premier League), hvilket kan være lurt når mange nye samles i noe helt nytt.

Dermed blir den endelige troppen følgende:

Keepere: Nick Pope (Burnley), Artur Boruc (Bournemouth)
Forsvarere: Bruno (Brighton), Jeffrey Schlupp (Crystal Palace), Chris Löwe (Huddersfield), Dejan Lovren (Liverpool), David Luiz (Chelsea, Serge Aurier (Tottenham), James Collins (West Ham)
Offensive: Alexis Sánchez (Arsenal), Morgan Schneiderlin (Everton), Shinji Okazaki (Leicester), Leroy Sané (Manchester City), Henrikh Mkhitaryan (Manchester United), Christian Atsu (Newcastle), Oriol Romeu (Southampton), Joe Allen (Stoke), Etienne Capoue (Watford), Nacer Chadli (WBA), Wayne Routledge (Swansea)

Det gir meg også følgende forslag til førsteeellever:

Nick Pope
Serge Aurier, Dejan Lovren, David Luiz, Jeffrey Schlupp
Morgan Schneiderlin, Oriol Romeu
Nacer Chadli, Henrikh Mkhitaryan, Leroy Sané
Alexis Sánchez

Med denne sterke benken i første serieomgang:
Artur Boruc, Bruno, James Collins, Shinji Okazaki, Christian Atsu, Etienne Capoue, Joe Allen

Ved første øyekast tenker jeg at det langt ifra ser så verst ut, og at målet om topp sju-plassering i Dudley Wizardcousins første sesong i Premier League kanskje ikke er så langt unna? Bredden i stallen kan selvsagt bli et problem, men vi får håpe at de uforløste potensialene hos flere her kan slå ut i full blomst, og i så fall tror jeg innbyggerne i den mellomstore byen i West-Midlands kan ha mye å glede seg til.

Til slutt vil jeg bare, som allerede nevnt, ta til orde for at jeg har full forståelse for at det her vil være myyye uenighet blant dere som leser dette. Og det er jo også det herlige med fotballen. Folk ser ting forskjellig, og folk har egne meninger. La oss allikevel være venner.

Som allerede nevnt har jeg også tatt meg fullstendig vann over hodet med dette prosjektet, men all den tid jeg påbegynte det, og har hatt mulighet til å pusle litt her og pusle litt der, så tenkte jeg da i hvert fall at det skulle bli fullført. Håper noen har lest helt til bunnen, og hvis bare noen få har gjort det, så håper jeg også at det har bidratt til å gjøre dagen(e?) deres litt mer lystige.

FÅR KANSKJE MANAGERANSVAR: Sam Allardyce er født i Dudley, og føler seg kanskje fristet til å overta nyoppstartede Wizardcousins etter hvert? Foto: Phil Noble/Reuters

Dette er selvsagt bare tull, men tull kan også være kjekt en gang i blant!

PS! Hvem som skal være manager? Vel, vi får starte uten, men jeg regner med at Dudley-fødte Sam Allardyce vil være klar for å overta om ikke altfor lang tid …

PS 2! Dersom du oppdager noen feil eller andre ting som bør bemerkes, gi meg gjerne en lyd på Twitter (@helgeprat), så retter jeg opp i det her så snart jeg kan. Kom gjerne også med tips til hvordan du ville løst tilsvarende situasjon, og hvilket lag/hvilken tropp du selv ender opp med. Lykke til 🙂

[sumo progid=1284294]

Mourinhos hevntokt er i gang

$
0
0

Han er et såret rovdyr.

José Mourinho godtar ikke å være nest best. Han godtar ikke å se sin nemesis Pep Guardiola seile av gårde med seriemesterskapet og bli hyllet av alt og alle. 

Nå er Alexis Sánchez klar for Manchester United.

Siden Porto-tiden har Mourinho vunnet ligaen i alle klubbene han har vært i. Om det ikke har gått på første forsøk, har det hver eneste gang blitt seriemesterskap i Mourinhos andre sesong.

Dersom første sesong har endt uten seriemesterskap har han vært ekspert på å identifisere hvor lagene må forsterkes, fått midler til det og hentet riktige spillere. Sommeren 2014 trengte Chelsea forsterkninger – Mourinho fikk tak i Cesc Fàbregas og Diego Costa og vipps var de mestere.

Han har på mange måter lyktes med dette også i Manchester United. Nemanja Matic har gjort laget mer balansert, og spillerne rundt ham bedre. Victor Lindelöf startet dårlig, men blir bedre og bedre. Romelu Lukaku har hatt en annerledes utvikling, men er på skjema til å score 20 seriemål.

Mourinho er kjent for å jobbe ut i fra et skjema når det gjelder poengfangst. I dag ligger United på 2. plass med 50 poeng. Vanligvis er en slik fangst etter 23 runder nok til å ligge like bak teten. I 2016 hadde det holdt til serieledelse, i fjor hadde de hatt seks poeng opp til Chelsea. Nå er avstanden på 12 poeng.

José Mourinhos tøffeste kamp noensinne er i gang; å ta opp kampen med Pep Guardiola og Manchester City. (Foto: Scanpix)

Manchester United ser ut som forventet under Mourinho. Kampplaner gjennomføres godt, de har god struktur og leverer som regel når det gjelder.

Men det er noe som mangler. 

Siden Sir Alex Ferguson forlot klubben har det ikke vært  skummelt å møte Manchester United. David Moyes og Louis van Gaal maktet ikke å gjøre motstandere redde for å komme til Old Trafford. Litt bedring har det vært under Mourinho. I Premier League er Manchester City tross alt  det eneste laget som har slått Mourinhos United borte. Problemet er at motstanderne alltid virker å være med i kampene.

Med all respekt; det er langt fra noe godt tegn at Jesse Lingard har vært lagets beste offensive spiller i vinter. Manchester United trenger sårt spillere som bringer frykten tilbake i øynene på motstanderne. 

Manchester Uniteds forrige seriemesterskap kom i mai 2013, under ledelse av Sir Alex Ferguson. Toppscorer var Robin van Persie, som ble kjøpt fra Arsenal sommeren i forveien. (Foto: Scanpix)

I mars spurte undertegnede Mourinho om hvem som kan gjøre United til ligamestere. Han svarte at “det ville vært lettere om man kunne stjele spillere fra direkte konkurrenter, men det fungerer ikke lenger”. 

Jo, det gjør det, og det ser ut til å være veien å gå for Mourinho. Matic-kjøpet styrket United markant og svekket Chelsea. Serberen var antakelig den beste tilgjengelig for å løse sin oppgave. Nå har Mourinho funnet gull hos en annen rival. 

Venstresiden har vært et problem. Mourinho fikk ikke fatt i Inters Ivan Perisic. Mangelen på kreativitet og en tilrettelegger har også vært tydelig. Paul Pogba er den eneste som har levert jevnt og trutt på den fronten denne sesongen. I tillegg har det tørket inn litt foran mål, etter at United i høst scoret like hyppig som sine byrivaler i lyseblått.

Alexis Sánchez har ene og alene kapasitet til å løse alle disse problemene. 

De fire siste sesongene sett under ett har chileneren vært Premier Leagues mest sjanseskapende og målfarlige spiller i sin posisjon. Til og med i denne sesongen, hvor mange mener han har vært svak, har han skapt flere sjanser for andre og hatt flere skudd på mål per kamp enn alle på Manchester United.

Forrige sesong spilte han ofte spiss, og scoret 24 seriemål – bare Harry Kane med 29 og Romelu Lukaku med 25 hadde flere. Altså er han også en perfekt back-up for Lukaku nå som Zlatan Ibrahimovic er skadet.

Det finnes knapt noen som er bedre skikket til å bære mytiske draktnummer 7 for Englands største klubb. 

Igjen har Mourinho fått sin mann. Arsenal er svekket. Sánchez kunne endt opp i City eller Chelsea, men den skrubbsultne 29-åringen er i stedet Uniteds nye angrepsvåpen.

Store penger er lagt på bordet – penger Manchester United har råd til å bruke. Men halvannen sesong har gått, og Mourinho har ikke råd til å mislykkes nå. Han har verdens kanskje beste keeper, midtbanen ser sterk ut og angrepet er mer fryktinngytende enn på mange år.

Får han alt til å sitte, kan det meste skje. 

Det er tross alt herfra og ut det er viktigst å være best. Det vet trofé-grossisten José Mourinho.

 


Coutinho etterlater kreativt vakuum

$
0
0

Fotball er ferskvare, og enkeltresultater setter i altfor stor grad dagsorden. Derfor stilnet kritikken av Liverpools salg av Philippe Coutinho etter den imponerende seieren over Manchester City – Englands suverent beste lag. Skjebnen og terminlisten ville det slik at Klopps neste utfordring ble Englands dårligste lag; Swansea. Og det kostbare tapet for bunnlaget i PL understreker risikoen ved å selge en av Europas beste play-makere midt i sesongen. Dette er IKKE etterpåklokskap, jeg har hele tiden ment at beslutningen om å la Coutinho gå til Barcelona nå var uforståelig.

Og den viktigste årsaken er denne: Klopp har ingen midtbanespillere i stallen som besitter kvalitetene til den brasilianske magikeren:

  1. Den tidlige og presise bakromspasningen til de tre frontspillerne, en pasning som gir forsvarende lag en ekstra utfordring ved balltap.
  2. “Drop the shoulder” – dra av en mann og skape ubalanse. Igjen blir motstander satt på prøve, og nok en gang nyter de tre på topp godt av Coutinhos kreativitet.
  3. Nærteknikk og dribleferdigheter på siste tredel. For å bryte ned lag som legger 10 mann på egen 16-meter, kreves det ofte kombinasjonsspill fra øverste hylle. Step up, Coutinho!
  4. Distanseskudd. Lag som ligger lavt må ta hensyn til Coutinhos skuddben, og dermed blir det vanskeligere å forsvare seg.

Wijnaldum, Can, Oxlade-Chamberlain, Lallana, Henderson. Det er alternativene Klopp rår over sentralt på midten. De tre første spilte, og dominerte, mot Manchester City. De samme tre kom til kort mot Swansea. En perfekt illustrasjon på mitt poeng! Mot City scoret Liverpool 4 flotte mål. Laget hadde ballen til sammen 29 sekunder forut for scoringene! Det ble slått 4 pasninger til sammen mellom de røde før målene! (The Times)

1-0 : 6 sekunder og én pasning fra ballen vinnes til scoring.

2-1 : 11 sekunder og to pasninger før Firminos lekre chip.

3-1 : 7 sekunder og en pasning forut for Manés kanon i krysset.

4-1 : 5 sekunder fra Edersons dårlige klarering til Salahs 18. PL-mål.

Mot City kunne Liverpools midtbanetrio spille på styrkene sine. Hjemmelaget hadde ballen 35 prosent av kampen. Det handlet om løpskraft, fysikk og power. Stresse et åpent og spillende City-lag, vinne ballen gunstig og utnytte store rom. Mot Swansea er bildet totalt annerledes. Det stilles mye større krav til teknikk, pasningskvalitet og tempo med ball. Kreativitet. Her skorter det hos de nevnte tre. Henderson mangler også dette, den som er nærmest er Lallana, som ganske sikkert får sjansen når de to neste motstanderne er West Bromwich og Huddersfield.

I tillegg til at Klopp ikke har spillere som kan fylle det kreative tomrommet Coutinho etterlater, er salget en kraftig svekkelse av stallen. På benken mot Swansea satt Solanke, som har fått mange sjanser, men ennå ikke scoret for sin nye klubb. Derfor ble Danny Ings foretrukket i Wales da Liverpool desperat jaktet på scoring mot slutten. Dette er spillere som ikke holder det nivået Liverpool behøver når sluttspillet i Champions League nærmer seg, og det skal fightes om topp 4 og et usedvanlig viktig første trofé for Klopp (FA-cupen). Solanke er uferdig og per dags dato ingen oppgradering fra Origi som gikk på lån til Tyskland. Ings har vært ute så lenge at det er åpenbart at det vil ta tid å bli den målfarlige spissen Liverpool sårt trenger når de avgjørende kampene kommer tett utover vinteren og våren.

Slik situasjonen er, tåler heller ikke Klopp skader eller formsvikt hos spillerne som nå har ansvaret for at Liverpools sesong ikke sporer av. Kan han forvente 30 ligamål fra sensasjonen Salah? Vil Mané finne tilbake til storformen? Orker Firmino kampprogrammet som venter?

Tre ganger ja er ikke sannsynlig. Så er spørsmålet om det er mulig å finne en erstatter for Coutinho med en uke igjen av overgangsvinduet. Liverpool har brent seg på forhastede løsninger tidligere, forsøket på å hente Keita allerede nå mislyktes, og Klopp har vært tydelig på at han heller venter enn å handle overilt.

Og da er vi tilbake til utgangspunktet: Hvorfor valgte Liverpool å holde på Coutinho i sommer, for så å la ham gå midt i sesongen? Klopps usvikelige tro på egne spillere er beundringsverdig, men dersom sesongen ender med en 5. plass i ligaen, og exit i cupene, er rekordsummen Coutinho innbrakte et altfor lite plaster på et gapende sår.

Sport på TV 2 Sumo – uke 5

$
0
0

<< Forrige uke          29. januar – 4. februar          Neste uke >>

Det er spesielt én begivenhet mange gleder seg til denne uken, og det er selvsagt å se nysigneringen Alexis Sánchez i aksjon for Manchester United 😍 Og det er ingen liten kamp han mest sannsynlig skal debutere i, for de røde djevlene skal kjempe om gjeve poeng mot Tottenham i midtukekampen i Premier League på onsdag ⚽ Se sendeskjemaet under for alle detaljer!

Mandag 29. januar:

SHL
18.50 Djurgården – Frölunda på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2


Tirsdag 30. januar:

Get-ligaen
18.50 Sparta – Frisk Asker på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

SHL

18.50 Frölunda – Djurgården på TV 2 Sumo
18.50 Växjö – Mora på TV 2 Sumo
18.50 Karlskrona – Linköping på TV 2 Sumo

Premier League
20.30 Huddersfield – Liverpool på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
20.50 Premier League: Målshow på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3


Onsdag 31. januar:

Premier League
20.00 Tottenham – Manchester United på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
20.50 Premier League: Målshow på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3

Eliteserien, håndball (kvinner)
20.15 Storhamar – Byåsen på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Torsdag 1. februar:

Get-ligaen
18.00 Storhamar – Stavanger Oilers på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
18.30 Stjernen – Kongsvinger på TV 2 Sumo
18.30 Lillehammer – Vålerenga på TV 2 Sumo
18.30 Manglerud Star – Lørenskog på TV 2 Sumo

SHL
18.50 HV71 – Växjö på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2
18.50 Linköping – Skellefteå på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3
18.50 Djurgården – Luleå på TV 2 Sumo


Fredag 2. februar:

Ingen livesport denne dagen


Lørdag 3. februar:

UCI Sykkelcross
11.00 Menn, junior på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
13.00 Kvinner, U23 på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
15.00 Kvinner, elite på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Premier League
13.00 Burnley – Manchester City på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
15.30 Manchester United – Huddersfield på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
15.50 Premier League: Målshow på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3
18.00 Arsenal – Everton på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium

SHL
15.05 Frölunda – Färjestad på TV 2 Sumo
15.05 Linköping – HV71 på TV 2 Sumo
15.05 Brynäs – Växjö på TV 2 Sumo
17.50 Luleå – Djurgården på TV 2 Sumo
17.50 Karlskrona – Malmö på TV 2 Sumo

Get-ligaen
16.00 Kongsvinger – Stavanger Oilers på TV 2 Sumo


Søndag 4. februar:

UCI Sykkelcross
11.00 Menn, U23 på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
15.00 Menn, elite på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen

Premier League
14.45 Crystal Palace – Newcastle på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
17.20 Liverpool – Tottenham på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
19.45 Fotballkveld England på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium

Get-ligaen
17.00 Vålerenga – Stjernen på TV 2 Sumo
17.00 Frisk Asker – Manglerud Star på TV 2 Sumo
17.00 Lørenskog – Lillehammer på TV 2 Sumo
17.00 Storhamar – Sparta Sarpsborg på TV 2 Sumo

devicer

#AlwaysCaptainAgüero

$
0
0

AGÜEROOOOO! AGÜEROOOO! AGÜEROOOOO!

Så var vi her igjen. Det gikk som det måtte gå. Sergio Agüero stortrivdes mot Newcastle og er tilbake i godt gammeldags hattrickhumør. De drøyt 580 000 managerne som hadde argentineren som kaptein i Gameweek 24 kan kose seg med knallgrønne piler mens de ler hånlig av de av oss som ikke en gang hadde Agüero på laget… Så lenge Gabriel Jesus er ute med skade, ser det fryktelig skummelt ut å gå inn i de kommende rundene uten Sergio. På de 19 kampene han har spilt i Premier League i år har han 16 mål, kun Harry Kane (21) og Mohamed Salah (18) har flere denne sesongen.

Blant de andre populære kapteinsvalgene, var det egentlig bare Kane som leverte noe særlig denne runden. Tottenhams superspiss var rundens mest valgte kaptein, og fikk med seg ett mål og to bonuspoeng bort mot Southampton. En helt ok uttelling, men ikke akkurat noe å hoppe i taket av heller. Men for de som er skuffa over at Kane ikke klarte å matche scoringsformen til Agüero, er det alltid viktig å tenke på at det kunne vært verre. Nummer to på lista over mest populære kapteiner var nemlig Salah. 233 000 managere henta inn egypteren til runde 24, og 780 000 måtte se kapteinen sin rusle mål- og assistløs av bana mot tabelljumbo Swansea. Romelu Lukaku var den tredje mest valgte kapteinen, men stoppa på én assist og 0 bonuspoeng.

Eden sender et lite slengkyss til de 108 420 som solgte ham før runden. (Foto: Scanpix)

Mange managere hadde mista tålmodigheten med Eden Hazard, og selvfølgelig slo han nådeløst tilbake med 16 poeng. Hazard ga oss en kamp der han igjen så ut som en spiller man bare MÅ ha, Willian herja med både mål og assist og Victor Moses klinka med mål, assist OG clean sheet. Nacho Monreal klarte kunststykket å ta 16 poeng på tross av at han måtte byttes ut på grunn av skade allerede i det 34. minutt, mens Anthony Martial scora i sin tredje kamp på rad. Ellers er det verdt å merke seg at både Jamie Vardy, Riyad Mahrez og Alexandre Lacazette var tilbake på scoringslista, mens Phil Jones nok en gang klarte å snike seg til 3 bonuspoeng.

Flere av de store snakkisene fra de foregående rundene levde på ingen måte opp til forventningene vi hadde, og verken Heung-Min Son, Roberto Firmino eller Callum Wilson leverte varene i gameweek 24. Men før vi løper av gårde og selger Salah, Firmino, Kane, De Bruyne, Son, hus, hytte og høyre nyre for å finansiere GW24s poengkonger, er det et par ting det kan være lurt å ha i bakhodet.

Salah frustrerte både seg selv og alle sine eiere mot Swansea. (Foto: Scanpix)

Det er ikke seriekamper denne helga, men det skal spilles kamper i både FA-cupen og ligacupen før neste runde i Premier League sparkes i gang. Flesteparten av lagene skal i aksjon i cupen, og Chelsea og Manchester City spiller til alt overmål kamper i begge cupene før gameweek 25.  Vi veit aldri hva cupkamper kan gi oss av skader og suspensjoner, så jeg vil sterkt anbefale å vente med å gjøre bytter til cupkampene er unnagjort. Er det én ting jeg har lært denne sesongen, så er det at det er verdt å investere litt i å vente til man har mest mulig tilgjengelig informasjon. Jeg vil heller miste 0.2 på grunn av prisendringer enn å hente inn en spiller som blir skada eller selge en spiller som likevel blir spilleklar.

Den andre faktoren vi må ha med oss nå i januar, er overgangsvinduet. Det er fremdeles en drøy uke igjen av vinterens Silly Season, og det er fortsatt mange spillere som kan bytte beite. Theo Walcott var i aksjon for Everton allerede denne helga, og fikk med seg både assist og gult kort.

Overgangssoga om Alexis Sanchez er nå over, og chileneren er på plass i den røde delen av Manchester. Det gjenstår å se hvordan Mourinho vil bruke Alexis, og hvem som må vike fra dagens lagoppstilling. Alexis er definitivt en type spiller som kan være reint Fantasy-gull, men med en pris på 11.7 er han fortsatt den desidert dyreste midtbanespilleren – en drøy million dyrere enn Eden Hazard. Jeg er foreløpig ikke overbevist om at Alexis er verdt prisen.

Mkhitaryan og Sanchez har bytta by og lag. Kanskje gjør det dem mer interessante i et fantasyperspektiv? (Foto: Scanpix)

En spiller som derimot kan bli et skikkelig røverkjøp nå, er Henrikh Mkhitaryan. Etter at han falt i unåde i Manchester United, har prisen hans ramla helt ned til 7.6. Selv om tida i Manchester har vært en berg-og-dalbane, er det verdt å huske på hva Mkhi i toppform er i stand til: i sin siste sesong i Borussia Dortmund hadde han 11 mål og 20 assists på 28 kamper fra start. Vi har enda ikke sett hvilken rolle Mkhitaryan er tiltenkt i Arsenal-laget, men jeg kommer til å følge nøye med på Arsenals nye stjerne framover. Om Marko Arnautovic’ skade er alvorlig, eller Heung-Min Son er i ferd med å brenne litt ut, ser jeg ikke bort i fra at spilleren med Premier Leagues vanskeligste navn kan være en finfin erstatter.

Avslutningsvis må jeg komme med en liten hyllest til Simen og hans forslag til rundens poengkonger. Det er greit nok at han bommer med Walker i forsvar og Salah på midtbana – begge så ut som gode valg med solide sjanser for poengfangst. På spissplass treffer Simen midt i alle blinker ved å sette sin lit til Agüero, som haler i land hele 17 poeng. Men det er keeperplassen som er mest imponerende. Vi var flere som lo da Simen annonserte Jack Butland som kandidat på keeperplassen under sendinga vår på torsdag. Ingen har henta flere baller ut av nettet enn Stoke denne sesongen, men Simen er ikke ekspert for ingenting. For når runden er over står Butland igjen med 9 poeng, og dermed delt førsteplass blant keeperne.
Om noen av dere fulgte Simens råd og satte inn Butland, er det bare å gratulere!

Rundens utvalgte, runde 25

$
0
0

Etter en uke med Carabao Cup og FA-cup, er det fryktelig deilig med litt ordentlig fotball igjen! 

Cupkampene har vært nok et bevis på at regelen om å aldri gjøre tidlige bytter, fortsatt fungerer i beste velgående. Det har nærmest haglet med skader og suspensjoner, og spesielt i West Ham-leiren. Manuel Lanzini (6.9) er ute i minst en måned, mens rekkekamerat Marko Arnautovic (7.1) også er ute i noen uker. For å toppe hele greia, spyttet Arthur Masuaku (4.5) seg til seks kamper på tribunen – og både David Moyes og oss med West Ham-spillere på laget befinner oss i en liten skadekrise.

På andre siden av London har også Antonio Conte sitt å stri med, ikke får han den spissen han vil ha, nå som førstevalg Alvaro Morata (10.4) sliter med ryggen og er svært tvilsom til midtukerunden. Formspiller Willian (6.8) – hentet inn av 111 000 før denne runden (!) – er også mest sannsynlig ute etter å ha strukket hamstringen i ligacupen forrige uke.

Leroy Sané (8.4) ble regelrett kvestet og skal prise seg lykkelig for at leggbeinet fortsatt sitter der det skal. Tyskeren er tilbake tidligst i mars, og det åpner rom for en liten joker i denne rundens utvalgte:

Kasper Schmeichel har levert clean sheet i tre kamper på rad, og møter et formsvakt Everton som har færre skudd enn Brighton og Burnley. De få mulighetene Everton kommer til, skal dansken fint klare å stoppe. Nacho Monreal som leverte mål og assist på ei litta halvtime forrige runde, og Swansea er ikke akkurat et fyrverkeri offensivt tross sjokkseieren mot Liverpool forrige runde. Cedric er tilbake for Southampton, som har bedret seg litt, og har gode muligheter for smultring mot Brighton på hjemmebane. Også er selvfølgelig Marcos Alonso med. Clean sheet, assist og mål mot Newcastle på søndag kunne Alonso fint spart til hjemmemøtet med Bournemouth, men herlighet som den mannen leverer poeng.

Riyad Mahrez leverer også vilt med poeng og har snittet 7,7 poeng på sine siste ti kamper. Xherdan Shaqiri er den åpenbare Arnautovic-erstatteren, sveitseren har skapt like mange sjanser som Alexis Sanchez denne sesongen og spiller hovedrollen i comeback-filmen til Paul Lambert og Stoke. Mohamed Salah er selvskreven, selv etter fadesen i Wales, mens Bernardo Silva er en av jokerne denne runden. Den portugisiske playmakeren vil skinne i skadefraværet til Leroy Sané hjemme mot West Brom, som ikke strutter av defensiv selvtillit lenger.

Roberto Firmino møter et vaklete Huddersfield-forsvar som har sluppet inn ni mål på sine siste tre kamper, og vil vise at Swansea-kampen var et engangstilfelle. Tidenes joker, Michy Batshuayi, vil starte mot Bournemouth med både Morata og Willian ute, og spiller for sin videre karriere i den blå drakta. Og helt der fremme, som denne rundens kaptein, er det umulig å komme utenom Sergio Agüero. Fikk hvile en omgang i helgen, og vil garantert score igjen denne runden.

Er du fortsatt usikker på hvem du skal hente inn for Arnautovic, eller om det er for tidlig å klinke til på Alexis Sanchez eller Henrikh Mkhitaryan? Ole Martin og Mina sitter klare på TV 2 Sportens Facebook-side i morgen (tirsdag) kl. 16.30 for å svare på dine spørsmål!

Har du derimot full kontroll på laget må du gjerne holde oss gjerne med selskap likevel, men husk deadline i morgen, tirsdag, kl. 19.45 – og lykke til alle sammen! 

Sport på TV 2 Sumo – uke 6

$
0
0

<< Forrige uke   5. februar – 11. februar   Neste uke >>

Grunnspillet i Get-ligaen går mot slutten, og med seriegullet i boks for Storhamar er det kun topp fire som gjelder for de resterende lagene – følg full runde på TV 2 Sumo og Sportskanalen på tirsdag! 💯

I Premier League har vi mye å se frem til denne uken. 🔥 Vi viser seks solide kamper denne helgen, med godbiten Tottenham – Arsenal til forrett tidlig lørdag. Får vi sett Henrikh Mkhitaryan i full aksjon for The Gunners? Se ukens sendeskjema under ❤

Mandag 5. februar:

SHL
18.50 Malmö – Rögle på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2

Premier League
20.30 Watford – Chelsea på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium


Tirsdag 6. februar:

Get-ligaen
18.00 Stavanger Oilers – Vålerenga på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen
18.30 Stjernen – Lørenskog på TV 2 Sumo
18.30 Lillehammer – Frisk Asker på TV 2 Sumo
18.30 Manglerud Star – Sparta Sarpsborg på TV 2 Sumo
18.30 Storhamar – Kongsvinger Elite på TV 2 Sumo


Onsdag 7. februar:

Eliteserien, håndball (herrer)
20.15 Haslum – Halden på TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen


Torsdag 8. februar:

SHL
18.50 Växjö – Djurgården på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 2
18.50 Färjestad – Linköping på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3
18.50 Skellefteå – Frölunda på TV 2 Sumo


Fredag 9. februar:

Ingen livesport denne dagen


Lørdag 10. februar:

Premier League
13.00 Tottenham – Arsenal på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
15.30 Everton – Crystal Palace på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
15.50 Premier League: Målshow på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium 3
18.00 Manchester City – Leicester på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium

SHL

15.05 HV71 – Brynäs på TV 2 Sumo
15.05 Linköping – Malmö på TV 2 Sumo
15.05 Örebro – Luleå på TV 2 Sumo
17.50 Skellefteå – Växjö på TV 2 Sumo
17.50 Mora – Färjestad på TV 2 Sumo
17.50 Rögle – Frölunda på TV 2 Sumo


Søndag 11. februar:

Premier League
12.30 Huddersfield – Bournemouth på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
15.05 Newcastle – Manchester United på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
17.20 Southampton – Liverpool på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium
19.45 Fotballkveld England på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium

devicer

Viewing all 1352 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>